Sunt murăturile preferate ale unuia dintre băieții mei!Pepenele roșu le dă o dulceață specifică, iar gogonelele puțin rozii, le fac ușor sifonate.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 3 porții mari (2 borcane de 5 l și unul de 8 l).
Se spală castraveții, conopida, pepenele și ardeiul iute și se pun la scurs.
Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine.
Ardeiul iute, țelina și hreanul se taie fâșii, ca să se poată strecura printre celelalte ingrediente iar morcovul, se poate tăia rondele, pentru impresie artistică.
Pepenele se taie felii, iar conopida se separă în buchețele.
Se așează ingredientele în borcane, în așa fel încât să încapă cât mai bine și să aibă și un aspect cât mai plăcut ochiului.
Deasupra se pun frunze de țelină, mărar și cimbru.
Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, specială pentru murături, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 12 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve.
Se pune saramura fierbinte peste murături și se lasă să se răcească până a doua zi.
Se completează cu saramură, dacă este cazul, se acoperă cu celofan, se leagă cu sfoară sau elastic și se dau la cămară.
1
Alegeți castraveții de mărime potrivită și cât mai proaspeți.
2
Alegeți gogonelele ca să fie puțin coapte.
3
Folosiți doar sare neiodată pentru că în caz contrar, murăturile se pot inmuia.
4
Legați borcanele numai după ce s-au răcit și ați completat cu saramură ca să acopere toate ingredientele.