Reteta asta o am de la mama mea, din caietul ei ingalbenit de vreme si este prajitura preferata a tatalui meu. Este perfecta pentru pasionatii de ciocolata, mai ales in combinatie cu nucile prajite, care, trebuie sa recunoasteti, dau o aroma unica prajiturilor.
Cele 7 linguri de apa se pun intr-o craticioara la foc mic impreuna cu zaharul si cacaua. Se lasa sa dea 2-3 clocote si se adauga margarina taiata bucatele, amestecand incontinuu pana se omogenizeaza. Se ia de pe foc si dupa ce se raceste compozitia putin (sa fie calduta), se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.
Din aceasta compozitie se opresc 7 linguri. Restul se amesteca cu faina, amoniacul, albusurile batute spuma si stafidele. Nu uitati cand adaugati albusurile sa amestecati usor, din jos in sus, ca sa ramana bule de aer.
Aluatul obtinut trebuie sa fie cam de consistenta smantanii. Se va turna in tava (de la aragaz am folosit eu) tapetata cu hartie de copt si se va baga in cuptorul preincalzit. Nu stiu sa va spun exact timpul (cred ca aprox 30-35 minute), dar il incercati cu scobitoarea.
Intre timp pregatiti glazura astfel:
Samburii de nuca (de la 3/4 cana pana la o cana intreaga, dupa gustul fiecaruia) se prajesc putin intr-o tigaie teflonata pe aragaz, sau intr-o tava in cuptor. Aveti grija sa nu ii ardeti ca vor deveni amari. Odata prajiti ii curatati putin de coaja (pe cat posibil, ii frecati intre degete ca sa se scuture foitele acelea uscate) si ii taiati cu un cutit in bucatele nu foarte mari. Nu sariti etapa cu prajitul ca face o mare diferenta!!!
Foarte important: glazura trebuie sa fie fierbinte cand o intindeti peste prajitura, de aceea trebuie ori sa va sincronizati bine cu coptul blatului, ori o preparati dupa ce se coace, ca nu-i bai.Intr-un vas se pun cele 7 linguri de compozitie oprite mai devreme, untul si ciocolata rupta in bucati, si se topesc la foc mic. Apoi aruncati si samburii de nuca peste sosul de ciocolata.
Glazurati prajitura si o taiati dupa ce se raceste bine de tot glazura.