Rasfoind Enciclopedia Culinara, carte pe care am primit-o in cadrul campaniei Cartea calatoare de la editura All (vin si cu recenzia cartii maine-poimaine) am dat peste Osso Bucco.
Stiam reteta asta, am auzit numai de bine, descrieri suculete, ti se topeste in gura..etc etc....dar tot timpul mi-am zis mie insami :P "e vita, frate! no way!!!" Recunosc cinstit nu sunt fan vita, nici macar fanul ala cu numarul 3333333.... adica never ever vita! dar dupa cum vedeti e adevarata chestiunea aia care incepe sau se termina? cu never say never ...so.... iata-ma azi ca vin in fata dvs. si pe masa sotului meu :)) cu Osso Bucco.
Sa va povestesc cum e?
Pai e asa: ....e demential de suculent, abia astepti sa te arunci in farfurie de cum o vezi,.... vita n-are gustul ala "strange" :D, nu e tare ca cizma de-o pui pe ploaie la arat, ....e ceva... e ceva ce lasa urme adanci papilelor gustative si atunci cand vei avea suta de ani si vine sa te vada acel cineva cu coasa ii poti rinji in fata zicand: "hei bine-ai venit cucoana.... ia-ma ca n-am trait de pomana".
Asa... incepeti cam asa: sa aveti supa de vita pregatita. Intr-o cratita larga si grosuta, tuci sau ceramica de buna calitate, puneti uleiul de masline si incingeti. Bucatile de rasol le condimentati cu sare si piper proaspat macinat si apoi le treceti prin faina. Rumeniti-le in uleiul incins, pe fiecare parte, dupa care le scoateti si le pastrati la cald.
In cratita in care le-ati rumenit adaugati untul. Puneti ceapa tocata marunt, morcovul, telina, patrunjelul radacina, toate taiate bucati grosute. Caliti-le pana se inmoaie putin si devin aurii. Turnati supa si vinul si lasati sa dea in clocot.
Adaugati bucatile de carne, frunza de dafin, busuiocul si cimbrul. Apropo... toate astea si multe, multe alte condimente gasiti la preturi faine pe afaf.ro.
Acum... dati focul la mediu spre mic, si lasati asa cam vreo ora. Pregatiti-va cu multa rabdare... e o mancare care dureaza ceva-ceva. Dupa ce trece ora aia :P veti pune rosiile tocate si veti mai lasa la fiert totul cam o ora o ora jumate, depinde de carnita cat de tanara a fost vacuta :)) si cat de repede se inmoaie. Dar... merita toata asteptarea... parol! si fiti pregatiti... vi se va umple casa de arome suculente si superbe!
Gremolata se face in felul urmator: pisati usturoiul, tocati patrunjelul, razuiti fin coaja de lamaie.... amestecati totul si dati deoparte.
Serviti-o calda pe farfurii incalzite, alaturi de un pufos piure de cartofi, presarat totul cu gremolata pregatita dinainte. Merge bine si cu mamaliguta moale si calda... polenta :)) sau cu risotto..... fiecare dupa cum doreste.
Pofta buna!