Nu am mai preparat de ceva vreme... s-a racorit afara destul de bine, asa ca a venit timpul painii de casa cu miros si gust irezistibil!
Se cerne faina, se face in mijloc o gropita unde vom pune drojdia lichefiata in prealabil cu 10m ml apa( din total) si o lingura de zahar brun.
Pe margine se pune sarea si ouale Se adauga iaurtul, apa calduta treptat si se framanta aluatul pana se omogenizeaza bine si devine elastic si usor manevrabil.
Lasam la crescut dupa ce il crestam adanc in forma de cruce cu un cutit. Se pune la loc caldut o ora pana isi dubleaza volumul.
Cand a crescut aluatul, il pliem de trei ori apoi il asezam in forma pregatita( la alegere) Daca punem in tava de cozonac si aceasta este mai mica vom face doua paini.
Ungem cu galbenus si mai lasam la crescut inca o jumatate de ora.
Coacem pentru 45-50 de minute la 200 de grade daca facem o paine mare iar daca facem doua paini pentru 30 sau 35 de minute.
Scoatem painea pe un gratar la racit si o taiem numai dupa ce este rece complet.
Painea de casa dupa parerea mea nu se compara cu nimic din comert...