Perișoare în sos de dovlecel și gulie

de Panacris in Mancaruri cu carne, 13 Aug 2013 | 3994 vizualizari

 

În urmă cu 35 de ani, m-am îmbolnăvit tocmai în vacanță, undeva în Maramureș, mai exact Câmpulung la Tisa, aproape de Sighetul Marmației, de virusul hepatic al mâinilor murdare;) Vreau să ajung la faptul că cca. 1 an, după acest incident am mâncat doar mâncare de regim pe bază de dovlecei și gulii :D Muuuuult timp după acest incident nu am vrut să mai aud de dovlecei și gulii;) Azi am redescoperit gustul minunatelor perișoare dietetice;) Mă rog, eu le-am transformat un pic, dar vă asigur că sunt super demențiale;)

 

INGREDIENTE

  • carne tocată mixtă cca. 400 g,
  • ceapă galbenă 1 bucată medie,
  • morcov 1 bucată medie,
  • pătrunjel rădăcină 1/2 bucată medie,
  • păstârnac rădăcină 1/2 bucată medie,
  • orez cca. 3-4 linguri,
  • ouă 1 bucată,
  • dovlecel 1 bucată,
  • gulie cu coajă movalie 1/2 bucată,
  • ulei de măsline,
  • mărar verde 1/2 legătură,
  • sare aromată Panacris,
  • piper proaspăt măcinat,
  • lapte 500 ml,
  • făină cca. 2-3 linguri,
  • nucșoară cca. 1 g
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Perișoare în sos de dovlecel și gulie:

Pentru perișoare:

Ceapa, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun la călit într-o tigaie cu strat de ceramică, cu puțin ulei de măsline, acoperit, la foc mediu cca.  5 minute. Apoi se adaugă orezul curățat și spălat cu cca. 100 ml de apă rece, se amestecă până ce se înglobează toate ingredientele și se lasă la fiert, acoperit la foc mic cca. 5 minute.

După ce orezul a înflorit puțin, se adaugă la amestecul de carne și se încorporează ușor, cu adaos de ou, sare aromată, piper proaspăt măcinat și se lasă la odihnă entru cca. 5 minute.

Între timp dovlecelul și gulia curățate de coajă se rad fin, se pun la fiert în puțină apă și ulei. Din amestecul de carne se formează perișoare cu ajutorul a două linguri, ce se pun la fiert în amestecul de dovlecel și gulie. După ce s-a pus toate perișoarele se adaugă mărar tocat mărunt și se lasă la fiert la foc mic cca. 15 minute acoperit. Între timp se prepară un sos din făină, lapte rece și nucșoară, adică făina se dizolvă în laptele rece, se presară nucșoară și se amestecă energioc până ce se omogenizează amestecul. Spre sfârșitul fierberii perișoarelor se adaugă sosul de făină, se amestecă continuu că să nu se facă cocoloașe, apoi se lasă la foc mic cca. 5 minute amestecându-se ușor. Mâncărica se servește fierbinte, ca atare fără nici un fel de adaos.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Perișoare în sos de dovlecel și gulie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

JamilaCuisine 1

13.08.2013, 23:02

Ce idee buna! Super perisoare!

Corinuta 1

13.08.2013, 23:17

Foaaaarte interesant sos le-ai facut!

Panacris 1

14.08.2013, 10:25

Mulțumesc pentru aprecieri, Bucătărași!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioșe cu măsline și brânzeturi - Aperitivul super gustos și rapid

ieri la 09:24

Bruschete cu ceapă caramelizată și feta - Gustarea delicioasă care te cucerește

pe 13.06 la 18:21

Cremșnit fraged - Rețeta delicioasă și ușor de făcut

pe 13.06 la 11:01

Paste cu ciuperci și parmezan - Rețeta gustoasă și rapidă

pe 13.06 la 08:32

TOP
utilizatori

RODIMUR

1117 puncte

Rocsi

528 puncte

vasimur

183 puncte

mihaelar63

100 puncte

abstract01

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cordon Bleu