Pentru că cele două sute de grame de tofu din frigider erau prea mult pentru salata pe care am făcut-o, m-am gândit să mai fac un preparat cu acest ingredient, pe care-l aveam încă din perioada Postului Mare. Așa că am preparat această pizza vegană, în care am mai adăugat: legume, măsline și boabe de porumb. A ieșit foarte bună și pentru câtva timp, mi-am potolit pofta de pizza.
Se face mai întâi un aluat elastic și nelipicios din: făină albă, drojdie proaspătă, sare, zahăr tos și apă caldă. Se lasă aluatul, acoperit cu un șervet curat de bumbac, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească.
Între timp se prepară sosul din: suc de roșii, sare, piper, boia de ardei dulce, zahăr, chilli, oregano, busuioc uscat. Se amestecă bine pentru omogenizare și pentru dizolvarea zahărului.
Se spală roșiile și se înjumătățesc.
Brânza tofu se scoate din cutie, se scurge de zeamă și se taie sub formă de cubulețe.
Se spală ardeiul gras mini, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie rondele, sau julienne.
Se scot boabele de porumb din cutie, se clătesc sub jet de apă rece și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Măslinele se clătesc sub jet de apă, se zvântă și se taie/se feliază.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă 1-2 minute pentru eliberarea bulelor de aer, după care se întinde cu sucitorul, până ce ajunge la dimensiunea tăvii în care se va face pizza.
Se pune foaia de aluat în tava unsă în prealabil cu puțin ulei de floarea soarelui și se unge cu sosul de roșii, pregătit în prealabil.
Se distribuie pe suprafața pizzei cubulețele de tofu și apoi celelalte ingrediente pregătite dinainte: roșiile cherry înjumătățite, rondelele de ardei mini, măslinele feliate și boabele de porumb.
Se condimentează pizza cu: sare, piper, oregano și busuioc uscat, după care se stropește, cât mai uniform posibil, cu ulei de măsline.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, pentru 20-25 de minute.
Când pizza este gata, se scoate din cuptor, se porționează și se servește imediat, cu sosurile preferate.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia trebuie să fie proaspătă, iar apa cu care se frământă trebuie să fie caldă, nu fierbinte.
2
Pentru definitivarea aluatului, ca formă și consistență, adăugați la sfârșitul frământării o lingură de ulei de floarea soarelui.
3
Acesta este un aluat ușor, care nu conține ingrediente care să-l îngreuneze, așa că nu este nevoie să fie îndelung frământat, ci doar atât cât să se încorporeze uniform toate ingredientele.
4
Cât timp crește aluatul, pregătiți sosul și topping-ul.
5
Puteți adăuga și alte legume, sau mai mulți ardei dacă doriți, dar mie mi s-a părut suficient, mai ales că îmi creează un oarecare disconfort.
6
Cât timp pizza stă în cuptor, pregătiți sosurile preferate, pentru servire.
7
Serviți pizza fierbinte, imediat ce ați scos-o din cuptor.