Stim cu totii ca avem un bucataras la care ii place tare mult sa faca foi , prajituri cu foi.
De la Merisoara , noastra , am facut reteta aceasta si mi-a iesit excelent .
Am umblat putin la cantitatea de zahar si am folosit pastaie de vanilie . Dupa cum se vede doua foi le-am bronzat mai tare :)) dar au fost ok .
Multumesc Merisor pentru reteta .
https://www.bucataras.ro/retete/prajitura-albinita-reteta-cu-nr-400-59128.html
Foile
Din cantitatile date ies 4 foi pe care le coacem pe dosul unei tavi de 35 x40 cm .
Intr-o cratita,pe foc mic,punem laptele, mierea , zaharul , sarea si untul si le omogenizam amestecand incontinu.Atentie sa nu fiarba , trebuie doar sa se topeasca untul si zaharul.
Intr-un bol amestecam faina cu bicarbonatul .
In mijlocul fainii punem ouale pe care le batem , in prealabil cu o furculita . Turnam si compozitia cu miere. Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios si usor de intins . Acest aluat trebuie lasat la odihnit in frigider pentru jumate de ora , dar nu este obligatoriu.
Daca dorim sa obtinem niste foi mai inchise la culoare trebuie sa caramelizam zaharul si apoi sa punem peste el untul , laptele , mierea si sarea.
Aluatul il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le asezam pe fundul tavii pentru a le coace . Fiecare foaie trebuie coapta timp de 5 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade.
Crema :
Intr-un vas care se poate pune pe foc amestecam galbenusurile cu zaharul , grisul,faina si semintele din pastaia de vanilie cu laptele rece turnam usor peste ele. Amestecam continu in timp ce adaugam laptele ca sa nu se faca cocoloase.
Punem vasul pe foc mic si lasam pe foc , amestecand continu pana cand obtinem o crema groasa . Acoperim vasul cu o folie alimentara si lasam crema sa se raceasca .
Untul moale impreuna cu zaharul vanilat il frecam pana cand obtinem un unt spumos. Adaugam in unt cate o lingura de crema (racita) si amestecam pana cand incorporam toata crema .
Asamblarea :
Impartim crema in doua parti egale .
Peste prima foaie punem jumate din crema si nivelam . Asezam a doua foaie si intindem gemul de caise . Vine a treia foaie peste care punem crema ramasa .
Acoperim prajitura cu folie de plastic si punem deasupra ei o greutate (un fund de lemn mare, carti , tavi etc) . Prajitura astfel aranjata o punem la frigider si o lasam pana a doua zi cand foile vor fi moi si o vom putea portiona frumos.