Prajitura cu mac, nuca si gem

de Sidy in Prajituri, 21 Feb 2013 | 28733 vizualizari

 

Ce ar trebui sa aiba in ea o prajitura buna ???Multa nuca, gem de caise si ...de ce nu, mac !
Ei, prajitura aceasta, luata din caietul cu bunatati al maicutei mele, le are pe toate trei.Are si multe calorii, nu zic nu, dar o data pe semestru, parca merge...
Asa ca va poftesc la o felie buna, buna...Parol !

 

INGREDIENTE

  • -pentru aluat:
  • 800 g faina
  • 200 g unt
  • 1 lingura untura
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri smantana
  • 20 g drojdie
  • 200 g zahar
  • -pentru umplutura cu nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 50 g stafide
  • 100 ml lapte
  • -pentru umplutura cu mac :
  • 150 g mac macinat
  • 150 g zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 zahar vanilat
  • 50 g stafide
  • 100 ml lapte
  • - un borcan gem de caise
  • - pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri apa
  • 100 g unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mac, nuca si gem:

Punem drojdia sfaramata in putin lapte caldut cu o lingurita zahar sa dospeasca, la loc caldut.

Separam galbenusurile de albusuri.

Stafidele le tinem intr-o cana cu apa calduta in care am adaugat putina esenta de rom.

Intr-un bol mai mare amestecam faina cu untul si untura, adaugam galbenusurile, zaharul si drojdia dospita.Framantam sa iasa un aluat omogen, sfaramicios.

Impartim aluatul in 4 parti egale, acoperim cu un servet si lasam sa dospeasca 15 minute.

Incalzim cuptorul la 180 de grade C , iar in tava de 25cmX35 cm punem hartie de copt.

Macul macinat, zaharul si laptele le dam in clocot, apoi amestecam cu coaja de lamaie si 50 g din stafidele scurse .

La fel procedam si cu nuca, o dam intr-un clocot apoi ii adaugam esenta de rom si stafidele ramase si scurse.

Intindem cu sucitorul prima foaie, asezam umplutura de mac peste ea.

Intindem a doua foaie si punem un strat de gem de caise, intins uniform,

Urmeaza a treia  foaie intinsa peste care punem umplutura de nuca si deasupra intindem a patra foaie.

Dam tava la cuptorul incalzit, pe care il reducem la 160 de grade si lasam prajitura sa se coaca aproximativ o ora pina se rumeneste deasupra.

Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava.

Preparam glazura din untul moale la temperatura camerei, pe care il amestecam bine de tot cu cacaoa si zaharul. Dupa ce s-au omogenizat adaugam apa fierbinte si punem glazura peste foaia de deasupra.

Dam prajitura la rece pentru cateva ore , apoi o taiem cu un cutit bine ascutit , inmuiat in apa fierbinte.

Pofta mare sa aveti....o felie va va satisface dorul de dulce !

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mac, nuca si gem" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca, ciocolata si rom