Prajitura toamnei, delicioasa, este prima prajitura de casa cu struguri pe care o mananc. Si astfel, am mai scapat de o parte din albusurile de prin congelator....
1. Speli strugurii, ii cureti de boabe si le lasi la scurs.
2. Intr-un bol amesteci: faina, sarea ?i praful de copt.
3. Într-un alt bol pui untul la temperatura camerei (daca este inghetat il razi si se topeste imediat), zaharul pudra ?i amesteci cu mixerul pâna ce ingredientele se topesc.
4. Adaugi si ouale intregi.
5. Adaugi amestecul umed peste faina si omogenizezi.
6. Torni apa treptat pâna ob?ii un aluat mai gros decat cel de chec, care curge greu. Daca vrei tip tarta aceasta prajitura, poti sa mai infainezi pana obtii un aluat elastic pe care il framanti un pic si apoi il invelesti într-o folie alimentara ?i il dai la frigider pentru 1-2 ore. Daca il faci prajitura, il tii la frigider pana bati bezeaua.
7. Dai drumul la cuptor la 180 grade C.
8. Tapetezi o tava cu hartie de copt.
9. Bati cu mixerul albusurile pentru bezea. Cand devin lucioase si tari, pui treptat zaharul (neaparat pudra, altfel va dura prea mult) si apoi pui zeama de lamaie. Bati pana s-a topit zaharul si bezeaua formeaza varfuri lucioase, aproape tari.
10. Sco?i aluatul si îl torni în tava pregatita si nivelezi. Daca faci tarta si e tare, îl în?epi din loc în loc cu furculi?a.
11. Pui bezeaua peste aluat si nivelezi cu spatula.
12. Miezurile de nuca le-am zdrobit superficial in mana (dupa ce le-am ales de coji), pentru ca erau intregi si prea mari. Presari cu miezurile de nuca toata suprafata.
13. A?ezi deasupra boabele de struguri. Boabele mari le sectionezi in doua transversal.
14. Dai tava la cuptor pentru 20-25 de minute. Eu am lasat vreo 35-40, dar nu prea era cazul, cred ca l-am uscat prea mult.
15. O scoti cu hartia pe un gratar. Dupa ce s-a racit, o tai in portii pe masura ce consumi. Daca se lipeste bezeaua de cutit, il inmoi in apa calda cutitul la fiecare crestare.
Sa va fie de folos!
1
Cei care aveti probleme sa intalniti, cand mestecati, seminte din boabele de struguri, alegeti soiuri cu seminte mici (aproape deloc). S-ar putea Ceasla sa nu prea aiba samburi. Gustati-i la cumparare. ...