Quiche tomnatec

de Anamaria7 in Pizza, 25 Sep 2010 | 5874 vizualizari

 

De ce tomnatec? Pentru ca nu ma pot hotari sa scriu "cu sunca" sau "cu legume si sunca" sau "cu de toate" :P
Incropit pentru ~ "Meet The Parents" a la Ben Stiller ~ day.

 

INGREDIENTE

Pentru crusta:

  • 2+1/2 c faina
  • 1 lgt sare
  • 1 lgt zahar
  • 1 c unt rece, taiat bucatele
  • 1/4 c apa

Pentru umplutura:

  • 3 oua
  • 1+3/4 c smantana
  • 1/2 lgt sare (grija cu sarea daca folositi branza foarte sarata)
  • 1 lgt nucsoara (cu varf! :) )
  • 1 lgt piper (cu varf! :) )
  • 1 c branza, rasa (telemea, mozzarella, cascaval de orice fel, feta mai grasa etc)
  • 1/2 ceapa, tocata
  • 1 c sunca maruntita
  • 1 ardei rosu/gogosar (gogosarul e ideal, e mai consistent; evitati kapia)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Quiche tomnatec:

Cuptorul se incalzeste la 190C. Se tapeteaza bine cu unt si faina o tava rotunda de tarta (~23cm diametru) - eu nu am gasit tava :( asa ca am folosit o tava dreptunghiulara mica.

Crusta:

Sarea si zaharul se amesteca in faina, apoi se adauga untul taiat in bucatele si se framanta usor cu mana pana cand compozitia seamana cu farame de paine. Apoi se stropeste cu apa si se framanta putin, doar pana cand ramane intreg cand e strans intre degete (nu framantati prea mult pentru ca o sa se incalzeasca untul => se moaie aluatul prea tare si devine lipicios). Se formeaza o bila din aluat, se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider minim 30min.

Umplutura:

Intr-o tigaie unsa cu putin ulei de masline se caleste ceapa, apoi se adauga ardeiul/gogosarul, iar cand acesta s-a muiat punem si sunca.

Ouale batute se combina cu smantana si condimentele, apoi se toarna peste branza rasa (eu am folosit telemea amestecata cu putin cascaval). La final se incorporeaza amestecul din tigaie.

Odata scos din frigider, aluatul se intinde in foaie subtire (cca 3mm grosime) pe o suprafata presarata cu faina si se aseaza cu grija in tava tapetata. Se pot face tot felul de modele pe margini, eu l-am ales pe cel clasic.

Crusta trebuie coapta si inainte de a introduce umplutura, altfel umezeala din umplutura nu o lasa sa se coaca uniform. Se inteapa cu furculita pentru a evita bombarea din cauza aburilor. Se poate acoperi cu hartie de copt pe care se aseaza boabe de fasole, soia etc. pentru a ne asigura ca nu se umfla.

Tava se tine la cuptor cca 15min, pana cand e aproape coapta. Se scoate din cuptor (se scot boabele si hartia, daca am folosit) si se unge pe margini (cat consideram ca nu se va acoperi cu umplutura) cu un amestec de 1 galbenus+1lg lapte.

Apoi turnam umplutura peste crusta si dam din nou la cuptor pana cand se rumeneste si in centru nu se mai unduieste aproape deloc daca miscam de tava (asta da explicatie :)) ). Nu e bine nici sa o lasam sa se intareasca de tot, devine mai tare dupa ce se scoate din cuptor.

Modelele din aluat de pe deasupra sunt optionale. Daca doriti sa decorati astfel quiche-ul acestea trebuie adaugate doar dupa ce umplutura a stat minim 15min la cuptor, altfel se vor scufunda (bine, depinde si de ce umplutura avem).

TIPS-URI

1

Se serveste calda. Eventual alaturi de o salata usoara.

2

Eu m-am gandit la un moment dat sa pun si niste masline, dar cum graba/emotiile strica treaba, am uitat intre timp :P

Daca ti-a placut reteta noastra "Quiche tomnatec" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Crista_Luca 1

05.10.2010, 12:20

felicitari ...arata super ai 5 f de la mine, si am adaugat la fav , voi face si eu

Anamaria7 1

09.10.2010, 23:11

felicitari mie? felicitari tie, Cristina_Vivi dupa poza

elena1988 1

03.02.2011, 09:34

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Pizza cu aluat din branza