De multe ori mi-a facut cu ochiul, insa atunci cand am mancat nu mi-a lasat o parere buna, mi s-a parut gretoasa... in fine... cred ca nu a fost alegerea buna!
De curand, mi s-a facut iarasi pofta si am ales sa o fac in casa. Vorbesc despre rulada cu mac, un fel de aluat de cozonac cu mac, mai cunoscut printre alte denumiri, de baigli, in bucataria ungureasca.
Sigur, exista multe retete, care mai de care, insa eu, pentru prima incercare am ales reteta Elei, ( http://www.bucataras.ro/retete/baigli-cu-mac-44506.html) mi-a placut mult cum i-a iesit. Data viitoare sigur voi incerca si cu umplutura de nuca.
Eu am folosit masina de framantat aluat.
Am asezat in cuva masinii: laptele, untul moale, zaharul, galbenusurile, smantana si faina. La sfarsit am adaugat drojdia. Am lasat la framantat / dospit o ora si jumatate.
Intre timp, m-am ocupat de umplutura. Intr-un ibric am pus la fiert laptele cu zaharul, apoi am adaugat macul. Am mai lasat un pic la fiert apoi am dat deoparte sa se raceasca.
Am batut albusurile spuma, fara zahar insa. Dupa ce s-a racit compozitia de mac, am incorporat albusurile in ea.
Am pregatit o tava, am asezat hartie de copt si am pornit cuptorul.
Aluatul preparat l-am impartit in 4 bucati. Am intins cate o foaie dreptunghiulara, am pus cateva linguri de umplutura si am rulat. Atentie la capete sa le sigiliati oarecum ...sa nu iasa din compozitie.
Am asezat cu atentie fiecare rulada in tava. Folositi o tava ingusta si cu pereti inalti, daca aveti. Astfel vor creste mai mult pe inaltime si nu pe latime.
Am batut galbenusul cu laptele si am uns fiecare rulada inainte de a le baga la cuptor.
Tava cu rulade am bagat-o la cuptorul preincalzit si am lasat la copt cam 35-40 minute, la foc mediu.
Dupa ce s-au copt, le-am scos la racit pe un gratar. Dupa ce s-au racit am taiat cateva felii si am servit cu lapte.
1
ingredientele costa aproximativ 20 lei.
2
eu am folosit zahar mai putin, pe motiv ca nu ne place sa fie prea dulce.
3
este foarte, foarte fraged.