Salam de casa, reteta traditionala delicioasa
Descopera reteta traditionala de salam de casa, o delicatesa autentica si savuroasa. Aceasta reteta delicioasa iti permite sa prepari mezeluri de casa, fara aditivi si conservanti, avand control total asupra ingredientelor.
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: carne de porc, carne de vita, slanina, condimente
Ingrediente pentru Salam de casa, reteta traditionala delicioasa:
Cum se prepara Salam de casa, reteta traditionala delicioasa:
Salamul poate fi preparat si in casa in sezonul rece. Pentru acesta este nevoie de 2 feluri de carne, de porc si vita, si de slanina. La 1 kg de carne de porc se adauga 20-25 g sare si 1 g de silitra.
Carnea de porc se taie cubulete de 30-40g fiecare, se freaca bine cu sarea amestecata cu silitra, se pune intr-un vas, de preferinta de lemn, se asaza bucatelele de carne cat mai strans posibil pentru a nu ramane locuri goale, se acopera si se tine timp de 3 zile la temperatura de 8 grade, maxim 10.
Intre timp se prepara carnea de vita, in proportie de 250-300 g la fiecare kg de carne de porc. Carnea de vita se curata de pielite si tendoane si se trece de 2 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga la fiecare kg de carne tocata 20-25 g sare, 10 g piper pisat, 30 g usturoi zdrobit fara zeama si 1 g de nucsoara.
Dupa ce tocatura a fost bine framantata se adauga carnea de porc, totul se amesteca din nou si se umplu matele de vita. Marimea salamului gata preparat trebuie sa fie de maxim 8 cm in diametru. Umplerea se face indesat, pentru a nu ramane nici un spatiu gol. Eventualele goluri de aer se vor intepa cu acul.
Salamurile trebuie sa fie umplute la aceeasi lungime, apoi bine legate la capetesau/si la mijloc. Se sterg si se lasa agatate pentru zvantare , apoi se pun pentru 2-3 zile la afumat.
Dupa afumare se pregateste apa fiarta intr-un vas adanc, se introduc salamurile si se fierb la foc mic timp de 1 ora, la 75-80 de grade, asezate pe verticala.
Se scot din apa, se streg bine, se zvanta si se pun din nou la afumat pentru 24 de ore.
Se pastreaza agatate intr-o incapere uscata si racoroasa. Din timp in timp salamurile se sterg cu o carpa inmuiata in ulei de mustar iute care le fereste de mucegai si microbi.
Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.
Pentru perioada sarbatorilor va recomandam si reteta Toba de casa sau Carnati de casa
Va mai recomandam si Muschiulet de porc la cuptor- mezel de casa
1
Silitra îi va păstra culoarea rosie carnii, dar să avem grijă că dacă punem prea multă acreşte carnea