Sarmale ardelenesti

de blueapril in Porc, 11 Noi 2014 | 7086 vizualizari

 

Sarmale cu varza acra si afumatura-the best, dupa parerea mea.

 

INGREDIENTE

  • frunze de varza acra (cam 2 capatini medii)
  • carne tocata de porc 750 gr
  • bacon afumat dupa gust sau alta afumatura (eu folosesc cam 100 gr cubulete de bacon afumat de la Aldi, in Romania se gaseste asa ceva la Lidl, dar e mai atos, mai ciltos) (nu faceti greseala sa puneti prea multa afumatura, vor iesi foarte grele sarmalele)
  • patru cepe medii
  • boia de ardei dulce, o lingura
  • aprox 70 ml ulei
  • orez cu bob lunguiet, cam 200 gr
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • optional-un ardei gras rosu mic
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale ardelenesti:

Varza acra se desface si se pune intr-un lighenas cu apa calda sa se desareze putin. Ceapa se curata si se taie mai marisor, daca ati optat pt ardei gras se taie si acesta cubulete.

Uleiul se pune intr-o cratita cu fund gros sa se incinga. Ceapa si ardeiul se calesc pina cind ceapa se ingalbeneste putin fara sa se prajeasca prea tare. Se adauga boiaua de ardei, orezul spalat si scurs si se caleste putin.

Se adauga carnea tocata si se lasa putin pina se albeste.

Se ia de pe foc si se adauga afumatura (daca aveti bacon cubulete si ele sint micute, se pot pune asa cum sint, daca nu tocati-le putin, dar nu foarte marunt; orice altfel de afumatura se toaca din cutit, nu foarte marunt) sare, piper.

Daca aveti doar cimbru maruntit se adauga cam o lingurita la compozitie; daca aveti crengute de cimbru ele se scutura putin peste compozitie iar crengutele se vor adauga peste sarmale la fiert.

Frunzele de varza se aleg, iar cele mai rupte si micute se toaca lejer si se adauga pe fundul unei cratite cu fund dublu sau, ideal, unei oale de lut. 

Nervura de la frunze se taie fara sa gaurim frunza si o cantitate potrivita de umplutura de ruleaza in fiecare frunza. Cine are rabdare le poate face micute, dar eu nu vad rostul, decit poate de a impresiona musafirii. Totusi nu le faceti prea mari sau prea indesate pentru ca nu vor fierbe bine.

Sarmalele se aseaza in oala pe masura ce le rulati. Daca va plac sarmalele grase, puteti intercala printre ele felii de slaninuta sau kaizer grasut.

Nu uitati crengutele de cimbru!

Se adauga apa calda sa acopere sarmalele si se pun la foc foarte mic. Cele mai bune sarmale se fac pe marginea sobei cu lemne, dar cum nu multi mai au asa ceva, va sfatuiesc sa puneti o tabla groasa peste flacara de la aragaz. Mai ales daca folositi o oala de lut, nu faceti greseala sa o puneti direct pe flacara. 

Daca aveti rabdare, se pot baga si la cuptor, dar va dura mai mult fierberea lor.

Aveti grija cind umpleti oala, lasati un spatiu suficient pentru ca orezul din ele se umfla!

In timpul fierberii aveti grija la trei aspecte: sa nu se  prinda de fund (daca miroase a ars, e posibil sa se fi prins! mutati-le imediat in alta oala, altfel prind gust rau)-daca folositi o oala buna acest lucru nu se va intimpla; al doilea aspect: aveti grija sa nu se fiarba excesiv orezul, iar al treilea-nu uitati sa verificati nivelul apei-daca scade mai adaugati apa calda, ca sa nu ramina cele de deasupra nefierte.

Pentru persoanele cu intestine sensibile-nu va recomand sa mincati si frunza de varza acra, este greu digerabila chiar daca este foarte fiarta.

Se servesc cu smintina acrisoara dupa gust. 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale ardelenesti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmale (in multicooker)