s-au copt smochinele...asa ca azi am preparat smochine in sirop
Smochinele se spala, se inteapa cu o furculita din loc in loc si se pun intr-o oala cu apa sa dea cateva clocote. Se scot apoi, se taie surplusul de la codite, dar nu de tot. Se lasa din apa cam 2,5 -3 l si se toarna zaharul si lamaia taiata felii...Se lasa sa fiarba putin pane se ingroasa nitel, apoi se adauga batul de scortisoara si smochinele intregi si se lasa la fiert la foc mediu spre mic...pana se leaga bine siropul...nici f gros, ca la dulceata sa nu fie, dar nici prea subtire....
Cand e gata se ia de pe foc si se lasa cateva minute sa se astampere, apoi se toarna in borcane sau sticle: se poate si strecura siropul si sa se puna in sticle, iar smochinele in borcane...eu le-am pus impreuna., ca un fel de compot...
Deja ma gandesc la o prajitura cu smochine, la inghetata, la clatite...la multe altele...Smochinele in sirop sunt foarte bune sunt si mai au si proprietati medicinale...
P.S Se poate adauga la sfarsit in sirop si putin sirop de menta...ii da o alta tenta la culoare si un plus de aroma ...( eu nu am pus)