Pentru Mos Craciun, cu drag!
Pentru blat batem spuma albusurile cu un praf de sare si cu zaharul. In bezeaua obtinuta incorporam faina amestecata cu nuca si praful de copt.
Omogenizam compozitia, o turnam in tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, cca 30 de minute sau pana blatul trece proba scobitorii.
Scoatem blatul din tava dupa ce s-a racit, indepartam foaia de copt si asezam blatul inapoi in tava (a mea are pereti detasabili).
Glasam toata suprafata cu ciocolata alba topita (la bain marie) impreuna cu 2-3 linguri ulei. Dam tava la rece.
Caramelizam cele 12 linguri de zahar pana capata o culoare aramiu deschis. Adaugam untul moale, cu grija, si amestecam pe foc pana se topeste zaharul.Dam putin deoparte de pe foc.
Separat mixam galbenusurile cu 6 linguri de zahar, pana se albesc si isi maresc volumul.
Incorporam compozitia de galbenus in caramel, avand grija sa turnam in fir subtire, cate putin, ca sa nu se coaguleze oul.
Punem iarasi vasul pe foc si amestecam in compozitie pana incepe sa se ingroase. Dam vasul deoparte si adaugam nuca/alunele. Omogenizam si turnam (cand s-a mai racorit) peste blatul glasat cu ciocolata alba.
Dam la rece 1-2 ore dupa care glasam prajitura cu ciocolata topita pe baie de aburi impreuna cu untul.
Taiem prajitura folosind un cutit inmuiat in apa fierbinte.