Somon suculent la cuptor cu sos de sampanie

de Gherca Daniela in Somon, 8 Ian 2019 | 4240 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg file de somon proaspat
  • Sucul de la 1 portocala medie
  • 40 g unt
  • 5 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita de boia dulce
  • 2 crengute de rozmarin proaspat (eu am avut uscat)
  • sare
  • piper
  • 1 portocala
  • 1 lamaie
  • Pentru sosul de sampanie:
  • 20 ml ulei de masline
  • 1 ceapa mica tocata marunt
  • 100 ml sampanie
  • Putina lamaie stoarsa
  • 2 linguri faina
  • 250 ml smantana
  • un cubulet de unt
  • sare
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Somon suculent la cuptor cu sos de sampanie:

  Pentru inceput spalam si curatam somonul de solzi si spini.

       Untul il topim la microunda intr-un bol mai marisor, peste punem sucul de la 1 portocala, 3 catei de usturoi zdrobiti cu presa speciala, putin rozmarin proaspat sau uscat, condimentam cu boia, sare, piper si amestecam totul cu un tel.

        Condimentam fileul de somon pe o parte si pe alta cu sare si piper.
        
       Pe o tava mare tapetata cu hartie de copt asezam felii de portocala, lamaie, usturoi (2 catei de usturoi ramasi) si 1 crenguta de rozmarin proaspat, iar peste aceste felii asezam fileul de somon cu partea rozalie in sus.
       Turnam jumatate din sos (pregatit mai devreme) peste file si facem totul cu mainile pentru a acoperi mai usor pestele cu sos.

       Dam tava la cuptorul preincalzit la 190°C pentru 15 minute, dupa acest timp scoatem pestele din cuptor si ungem fileul cu restul de sos. Dam din nou la cuptor pentru cca. 10 minute.

In acest timp pregatim sosul:
       Intr-o tigaie punem uleiul la incins, peste, adaugam ceapa tocata marunt, calim 1 minut, apoi adaugam sampania.
      Separat, amestecam smantana cu faina, iar cand sampania a inceput sa fiarba turnam acest sos in tigaie, stoarcem putina lamaie si mai adaugam un cubulet de unt. Amestecam totul pana ce sosul se ingroasa, iar la final condimentam dupa gust cu sare si piper.
     Turnam acest amestec intr-un blender si "blenduim" cateva secunde pana obtinem un sos fin.

Intre timp, pestele este gata!

Noi l-am servit cu legume la cuptor, sos de sampanie si, bineinteles un pahar de vin alb.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Somon suculent la cuptor cu sos de sampanie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Somon la cuptor