La multi ani tu Eluco! ia ca vin si eu la ceas de seara sa-ti aduc un tort... Cadou n-am, c-am fost de serviciu si n-am avut timp sa umblu prin magazine :)))) Si nici bani ca sa cumpar... doua :)))) Hai, ti pup fata draga! Sa fii sanatoasa si iubita!
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta.
Galbenusurile frecate bine cu cele 2 linguri de ulei si esenta de rom (dupa gust) se toarna incet peste spuma de albusuri si se amesteca usor.
Faina o amestecam cu praful de copt, cacaoa si migdalele macinate, apoi incorporam in compozitia de mai sus, amestecand usor cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere, dar putem face si proba cu scobitoarea.
Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine il taiem in 3 parti.
Crema:
Ciocolata ruupta bucatele o topim la la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si omogenizam. Lasam la racit, apoi dam vasul la congelator pentru cca 1 ora. Scoatem vasul de la congelator si mixam compozitia pana obtinem o crema fina si pufoasa. Intaritorul de frisca il adaugam doar daca este absolut necesar.
Sirop:
Topim zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid turnam apa cu atentie si lasam sa se raceasca bine si sa se topeasca caramelul.
Glazura:
Ciocolata o topim impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam bine compozitia si lasam sa se racoreasca.
Pentru decor batem smantana pentru frisca pana devine pufoasa, iar la sfarsit incorporam cacaoa Nesquik.
Repartizam crema intre blaturile ce le-am insiropat in prealabil. Pastram o parte din crema pentru a imbraca lateralele tortului.
Turnam glazura peste tort si ornam cu frisca.