Daca e cifra rotunda la numarul de retete trebuie sarbatorita, nu?
Nu prea fac eu torturi, doua, trei pe an, cred, dar cu acest tort am participat la provocarea celor de la SunFood Fructe si legume, provocare cu scopul de a prepara ceva deosebit pentru masa de Paste, folosind conservele lor si cu aceasta ocazie le multumesc pentru bunatate de conserve!
Eu oricum folosesc de ceva vreme conserve de la ei si pot sa spun ca imi plac foarte mult.
Am ales sa fac un blat cu cacao in care am incorporat si cateva piscoturi Savoiardi, iar crema, cu frisca, ciocolata alba, ananas si piersici din compot.
A rezultat un tort deosebit de bun, care nu a rezistat decat o zi in frigider.
Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ele.
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Trebuie sa obtinem o bezea tare care va ramane fixata pe peretii bolului, daca incercam sa-l intoarcem cu susul in jos.
Scoatem mixerul din bol si adaugam o paleta.
Adaugam galbenusurile si le incorporam usor in albusuri, amestecandu-le cu paleta, de jos in sus.
Cernem faina impreuna cu cacaua si praful de copt.
In general nu pun praf de copt la blaturile de tort, dar de data aceasta am ales sa adaug mai multa cacao si mi s-a parut necesar si putin praf de copt.
Ungem o forma de tort, detasabila, cu putin ulei de masline si intindem compozitia pentru blat in ea.
Asezam piscoturile, cum incap si le presam sa patrunda in compozitie.
Dam forma la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand va trece testul cu scobitoarea.
Dupa stingerea focului, mai lasam blatul in cuptor 5 minute, apoi il vom da la rece, pe balcon sau in camara.
Scoatem blatul din forma cand s-a racit, nu cat este cald, ca riscam sa i se strice forma.
Taiem blatul in doua parti si insiropam o parte cu zeama de la compotul de piersici, iar cealalta parte cu zeama de la compotul de ananas.
Pentru crema, rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas impreuna cu frisca lichida si putina sare.
Punem vasul pe foc si amestecam in el pana cand se topeste ciocolata, apoi il dam la rece, la inceput pe balcon, apoi in frigider.
Dupa racire, mixam crema energic pana devine spumoasa.
Dam deoparte 1/4 din crema si o pastram pentru decor.
Crema va fi usor subtire, dar o vom repara pe parcurs.
Fructele din compot, scurse bine, le impartim in doua parti.
Pe cele mai frumoase le lasam deoparte, iar pe cele mai putin frumoase le vom pune in blender si le vom transforma in piure.
Adaugam piureul peste crema si omogenizam.
Hidratam gelatina in putina apa, apoi o topim pe baie de aburi si o adaugam peste crema mixand energic sa se incorporeze uniform.
O punem direct fierbinte ca nu se intampla nimic daca o amestecam rapid.
Fructele din compot, oprite, le vom taia in felii mai mici si le vom incorpora in crema, dar oprim si pentru decor cateva.
Tapetam forma de tort cu folie, asezam prima parte de blat in ea, intindem crema deasupra si o acoperim cu cealalta parte de blat.
Dam forma la frigider pentru 30 de minute, dupa care desfacem usor partea detasabila si asezam pe marginea cremei, felii de ananas.
Strangem din nou inelul detasabil si dam forma la frigider pana cand ne hotaram sa ornam tortul.
Pentru ornat, mixam crema oprita cu mascarponele, sa fie mai tare si cu ajutorul unui posh formam trandafiri deasupra tortului.
Formam un trandafir si cu felii de piersica sa vada tot omul ce fructe am folosit :)))))))
Este un tort gustos si aspectuos, insa nu e prea dulce, pentru ca ai mei nu agreeaza deserturile prea dulci.
In ideea ca reteta mea va va folosi ca sursa de inspiratie, va urez spor si pofta buna!
1
Daca va plac deserturile mai dulci, mai adaugati la crema 2 linguri de zaharinsa trebuie tinut cont si de ingredientele folosite, daca frisca e dulce, sau ciocolata.