Tort cu mascarpone si caramel

de cec in Torturi, 19 Noi 2010 | 8463 vizualizari

 

ff gustos si delicios

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 2 oua
  • sare
  • 150 g zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 80g faina
  • 40 g amidon
  • 1 plic praf budinca caramel
  • 6 linguri lapte gras
  • 1 lingurita praf copt
  • 40g cacao

Crema mascarpone (multumesc Lacry2008 pt aceasta crema)

  • 1 plic gelatina 10 g
  • 250 gr. mascarpone
  • 200 g frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar

crema caramel

  • 2oua
  • 1, 1/2 lg faina
  • 120 gr zahar pt caramelizat
  • 350ml lapte
  • 20g unt
  • 2 lg nuca macinata
  • 10g gelatina
  • 200ml frisca

am pregatit si glazura Adrianei

  • am folosit 15 lg zahar
  • 5 lg cacao
  • 100g frisca
  • 120g apa
  • 5g gelatina
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mascarpone si caramel:

Blat:

intr-un bol am amestecat faina, amidonul, cacaua, budinca si praful de copt Intr-un alt bol am batut albusurile cu un praf de sare
am adaugat 50g zahar si am batut spuma In alt lighean am frecat galbenusul cu restul de zahar, zaharul vanilat si 6 linguri de lapte caldut
peste crema de galbenusuri am turnat amestecul cu faina si am amestecat bine am adaugat si albusurile si am amestecat bine compozitia rezultata am turnat-o in tava tapetata cu faina si am bagat in cuptorul preincalzit si am copt la foc potrivit. Cand a fost gata am scos si am lasat sa se raceasca

Sirop pt insiropat blatul

Eu am avut un sos in care am caramelizat bananele pt rulada de biscuiti in care am adaugat un pahar si jumatate de apa si cu acest sirop am insiropat blatul

Crema mascarpone

am pus gelatina în apa rece 10 minute. Am pus într-un castron galbenusurile cu zaharul, am mixat cateva secunde apoi am pus la ingrosat la bain marie amestecand mereu. Am dat deoparte, am adaugat gelatina care s-a umflat intre timp si am amestecat bine. Am amestecat mascarpone cu un plic de zahar vanilat  Am turnat mascarpone peste compozitia de oua, apoi  frisca batuta in prealabil cu mixerul.

Crema caramel

-am pus pe foc intr-o cratita zaharul cu 2 lg de apa si am asteptat sa se devina caramel Intr-un vas am pus cele 2 oua si amidonul si le-am amestecat fara sa faca gogoloate Am adaugat apoi laptele si am turnat peste caramelul care inca era pe foc, la foc mic. Am lasat pe foc pana ce s-a topit caramelul si crema a devenit ca o budinca groasa si am adaugat 2 lg de nuci macinate Apoi am lasat sa se raceasca dar nu de tot,timp in care am batut frisca  Apoi am adaugat gelatina si 20 gr unt Dupa ce s-a mai racorit am adaugat frisca si dupa ce s-a omogenizat am adaugat cateva bucatele de ciocolata

Asamblare

am taiat blatul in trei Am pus in tava primul blat l-am insiropat  Am pus crema mascarpone Am pus al 2 lea blat am insiropat,am dat un pic la rece (timp in care m-am ocupat de crema caramel) Am scos de la rece tortul am pus si crema caramel si am dat iar la rece pt a se intari
dupa ce s-a intarit si crema caramel am pus si ultimul blat insiropat si el Am uns cu putina crema pt a nu mai fi gaurele in blat

Glazura

am amestecat zahaul cu cacaua, apoi am adaugat frisca lichida si apa Am pus pe foc mestecand mereu pana ce a inceput sa fiarba bine dupa care am lasat-o sa fiarba 5-10 minute amestecand in continuare, am lasat sa se racoreasca si am adauga gelatina muiata in apa, am amestecat. Am ornat tortul cu aceasta glazura si cu trandafirii facuti din pasta de jeleu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mascarpone si caramel" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de portocale si ciocolata neagra