Tort cu nuca si ciocolata

de Tuxedo in Torturi, 1 Dec 2013 | 26220 vizualizari

 

Dragii mei am facut acest tort pentru ziua Sfintilor Mihail si Gavril cand mi-am sarbatorit si eu numele :-) . Este o reteta de familie foarte veche pe care o facea bunica mea si matusile mele din partea tatalui si, cum se cuvine, o sa duc reteta mai departe, am preluat-o si eu si v-o prezint si voua dar fara poze la modul de preparare al blatului pentru ca erm in viteza mare :-D .

Este un tort excelent, plin de nuca si ciocolata, foarte bine insiropat si nemaipomenit de bun!

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru o forma de tort cu diametrul de 26 cm:
  • Blat de nuca:
  • 10 oua
  • 10 linguri zahar (cu varf )
  • 10 linguri pline cu nuci macinate
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt
  • Crema:
  • 450 gr unt moale (la temperatura camerei)
  • 150 gr zahar (10 linguri pline)
  • 160 gr cacao (12 linguri)
  • 250 ml lapte (1 cana)
  • Sirop:
  • 500 ml apa
  • 400 gr zahar (sau 300 gr)
  • 1 lingurita esenta de rom (sau 50 ml rom, bautura alcoolica)
  • Crema pentru ornat (trandafiri): este optionala
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata neagra (sau cu lapte)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu nuca si ciocolata:

Blatul:

  • Batem bine albusurile cu un praf de sare.
  • Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.
  • Adaugam galbenusurile incet peste albusurile batute spuma si mixam bine cu mixerul, dar nu foarte mult ca sa nu se lase!
  • Urmeaza sa adaugam nuca (macinata fin sau cu bucatele mai mari, in functie de cum va place), lingura cu lingura si pe care o vom incorpora usor cu ajutorul unui tel in forma de para( sau cu o paleta de silicon), apoi adaugam pesmetul si la final faina.
  • Se lucreaza foarte usor cand incorporam ingredientele solide ca sa nu se lase blatul!
  • Tapetam cu hartie de copt baza unei forme cu inel detasabil si marginile acesteia le ungem bine cu unt.
  • Turnam compozitia in tava si coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180ºC pana cand trece testul scobitorii (aprox. 35 – 40 min.)

Nota: daca vi se va lasa blatul la mijloc dupa ce il scoateti din cuptor, inseamna ca ouale nu au fost bine batute sau s-a amestecat prea mult cu telul in compozitie la adaugarea componentelor uscate. Daca vi se intampla acest lucru ( ca se mai intampla si la case mai mari, decupati cu un pahar mijlocul blatului de deasupra, dupa ce il taiati , va avea aspect mai frumos).

Sirop:

Pentru sirop, punem apa impreuna cu zaharul intr-o craticioara si fierbem siropul cca  10 minute pana cand zagharul este bine dizolvat si siropul va capata un pic de consistenta (daca fierbem mai putin, siropul va fi foarte lichid si se vrea ca acesta sa aiba o consistenta un pic vascoasa). Cand s-a racit, adaugam romul.

Crema:

  • Scoatem untul din frigider cu 2 ore inainte (sau il taiem cubulete si il incalzim 30 de secunde la microunde in cazul in care va grabiti . Untul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa ca sa poata fi incorporat bine in crema.
  • Intr-o craticioara mai inalta punem zaharul, cacaoa si laptele si amestecam bine cu un tel in forma de para pana cand se omogenizeaza bine ingredientele.
  • Acest amestec se pune pe foc mic, mestecand continuu cu telul ca sa nu se lipeasca. Se tine pe foc pana cand face clabucei (aproape de fierbere) si pana cand capata o consistenta mai groasa (zaharul se leaga cu cacaoa).
  • Ca sa racim crema mai repede, punem apa rece in chiuveta si punem craticioara cu crema in apa astfel incat sa acopere jumatate din craticioara si, amestecam cu telul pana cand crema va avea o temperatura suportabila la deget.
  • Adaugam untul treptat, lingura cu lingura si mixam bine cu mixerul dupa fiecare aditie.

Asamblare tort:

Blatul se taie in 3 parti egale cu precizarea de mai sus!

Il insiropam bine apoi vom imparti crema in 3 parti egale ca sa punem intre straturi dar si pe deasupra si pe parti. Garantez ca este suficienta crema ca sa acoperiti tortul, eu am facut si un ganache de ciocolata ca sa il ornez cu trandafiri, dar nu este neaparat nevoie sa faceti asta. Tortul se orneaza cu cacao si cu bomboane de ciocolata, sau chiar cu nuci prajite sau migdale, eventual, cirese din dulceata sau alte minuni .

Pentru ganachul de ciocolata (crema pentru ornat), am incalzit bine frisca lichida apoi am pus ciocolata rupta bucatele mici si am omogenizat cu telul pana cand a capatat un aspect lucios si omogen. Se da la racit (in congelator 15 – 20 min) si apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa se se deschide la culoare. Se pune crema intr-un sac a poche si se formeaza trandafiri sau alte floricele pe partile tortului sau deasupra (cum va place voua mai mult).

Se lasa cel putin o noapte in frigider ca sa capete gust si se serveste cu o mare pofta!

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu nuca si ciocolata