Blat : mixam albusurile spuma tare cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat, adaugam apoi galbenusurile pe rand, uleiul si apa treptat. La sfarsit incorporam faina amestecata cu praful de copt
Turnam compozitia intr-o forma rotunda ( d=25 cm ) cu margini detasabile , unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie pentru copt.
Dam la cuptor pentru 20 de minute. Facem testul scobitorii.
Lasam sa se raceasca, apoi scoatem din forma de tort si taiem in 2 pe orizontala.
Jeleu : scurgem ciresele de suc . Din sucul de compot, lasam deoparte pentru crema, 75 ml suc. Restul de suc il punem intr-o craticioara pe foc , pana da intr-un clocot. Amidonul il amestecam cu 50 ml apa rece si il turnam in fir subtire peste compotul clocotit, amestecand mereu. Lasam pe foc pentru 1 minut. Adaugam ciresele, zaharul si omogenizam .
Jeleul obtinut il lasam sa se racoreasca 2 minute, apoi il intindem peste 1/2 blat insiropat cu 3 linguri de cinzano rose.
Crema : hidratam gelatina in 75 ml suc de compot , timp de 10 minute, apoi o punem pe foc mic si o topim, fara sa dea in clocot. Dam deoparte de pe foc .
Amestecam bine branza de vaci, mascarponele si zaharul pudra. In gelatina topita punem o linfura din crema , omogenizam , mai adaugam inca 2 linguri si din nou omogenizam, apoi o amestecam cu intreaga crema. Frisca lichida o mixam si o adaugam peste crema de branza.
Punem marginea detasabila de la forma de tort in jurul blatului cu jeleu.
Peste jeleu asezam jumatate din crema, apoi cealalata jumtate de blat . Intindem 3 linguri de dulceata de cirese si restul de crema.
Dam la rece pentru 1 ora.
Scoatem forma de tort. Batem frisca spuma tare si imbracam tortul intr-un strat subtire
In reteta scria sa pudrez cu cacao tortul deasupra, iar marginile sa le imbrac in piscoturi, dar cum nu am avut piscoturi, am spritat tot frisca.
In loc de compot de cirese, se poate folosi compot de piersici sau compot de visine etc.
Este un tort usor, delicios si care se face relativ repede.