Pentru tortul meu de Revelion m-am inspirat dupa o poza vazuta la Sara&Miki care au niste preparate minunate. Tare mult mi-a placut idea de a face un tort sub forma de piramida cu stele ciocolatoase deasupra.
Vedeti insa mai jos reteta folosita de mine atat pentru blat cat si pentru crema si ornat.
Crema
Amestecam intr-un vas frisca lichida neindulcita cu zaharul si punem pe foc pana da in clocot. Luam de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si amestecam pana se topeste ciocolata. Dupa ce s-a racit putin adaugam esenta de rom, amestecam, apoi dam crema la frigider timp 1-2 ore.
Blat
Amestecam intr-un bol faina, cacaua si praful de copt. Separat, intr-un alt bol, mixam ouale spuma cu un varf de sare, adaugand apoi zaharul, uleiul si laptele mixand dupa fiecare. Adaugam putin cate putin din mixul de ingrediente uscate la ingredientele lichide amestecand cu o spatula sau cu mixerul pe treapta 1. La final turnam cafeaua fierbinte si omogenizam.
Turnam compozitia in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si intindem cu o spatula compozitia pe toata suprafata tavii.
Dam tava la cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de 25 de minute
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca blatul complet.
Asamblare
Foaia de blat o impartim in 5 bucati in felul urmator: 12 cm, 10 cm, 7 cm, 5.5 cm si 2.5cm ( din cele doua margini ale blatului am taiat aprox 0.5 cm)
Lasam fasiile taiate asa lipite si ungem cu crema de ciocolata (lasand aprox 2 linguri pline pentru ornat)
Luam apoi fiecare fasie pe rand si le suprapunem de jos in sus de la cel mai lat la cel mai ingust, pentru a obtine forma de piramida.
Intr-un bol mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra si intaritorul de frisca pana obtinem o spuma consistenta.
Adaugam crema de ciocolata si omogenizam cu un tel.
Punem frisca intr-un pos si ornam de o parte si de alta a piramidei.
Dam platoul la frigider pana pregatim si stelutele.
Pentru stelute topim ciocolata pe baie de aburi, o punem intr-o punguta la care ii facem o gaura mica intr-un capat si pe o foaie de copt desenam stelute.
Punem foaia cu stelute in frigider timp de cateva minute pana se intaresc.
Ornam tortul cu stelutele de ciocolata iar printre ele punem si stelute mici albe/albastre.
Tinem tortul la frigider minim 3 ore inainte de servire.
1
Puteti insiropa daca vreti blatul cu un sirop cu apa, zahar si rom, desi blatul e usor umed si a doua zi e perfect