Tort "Senzatii tari"

de Miha in Torturi, 28 Aug 2010 | 13553 vizualizari

 

cu ciocolata, cafea si bezea. Daca as mai fi pus si niste zmeurele, as fi zis ca e tortul cu ceea ce iubesc mai mult pe lume...:))) Cu dedicatie, pentru voi toti cei care ieri ati avut cate o vorba buna si o urare minunata de facut. Pentru toti prietenii mei virtuali, pe care uneori ii simt foarte aproape si nu in cele din urma, pentru prietenii mei cei din viata reala, pe care ii iubesc si apreciez foarte mult...

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 4 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • 1 cana faina
  • Pentru blatul dungat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 4 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • Pentru 2 blaturi de bezea:
  • 8 albusuri
  • 350 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse de cafea:
  • 200 g ciocolata alba
  • 400 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina
  • 3 linguri cafea solubila
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 ml frisca lichida
  • 250 g mascarpone
  • 3 linguri coniac
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 300 ml frisca lichida
  • Pentru insiropat:
  • 100 ml apa
  • 50 g zahar
  • 2 linguri coniac
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Senzatii tari":

Blaturi de bezea:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana compozitia devine lucioasa si face turturi. Se adauga si esenta.

Se imparte compozitia in 2 si se coc 2 blaturi, in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Blaturile trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.

Cu aceasta ocazie mi-am probat si una din tavile primite de la concursul decorix. :)

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom si se adauga peste albusuri. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Se amesteca usor, sa nu se lase compozitia. Compozitai se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu, in jur de 30 de minute. Se face proba cu scobitoarea.

Blatul dungat:

Se procedeaza intocmai ca si la blatul de cacao.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si se adauga peste albusuri. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se imparte in 2, in una vom pune esenta de vanilie, in cealalta esenta de rom si cacaoa. Daca se ingroasa prea tare se pot pune 1-2 linguri cu lapte.

Cele 2 compozitii se pun in 2 posh-uri ( sau 2 pungi taiate la un capat) si se spriteaza cate o fasie oblica, una alba una neagra, in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, timp de 10-15 minute.

Mousse de cafea:

Gelatina se pune la hidratat in 2 linguri cu apa rece.

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu 200 ml frisca lichida. Cand ajunge la punctul de fierbere se da deoparte si se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia. Se da deoparte si se lasa la racit. Cand este calduta, se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Se da la frigider pana la racirea completa, apoi se amesteca usor cu restul de frisca batuta. Se da la rece pana la montarea tortului.

Crema de ciocolata:

Se pune ciocolata la topit impreuna cu frisca lichida. Se lasa la racit, apoi se pune mascarponele si coniacul. Se mixeaza pana la omogenizare.

Blatul dungat se taie fasii, late in functie de cat de inalt aproximati ca va fi tortul. Se insiropeaza.

Blatul de cacao racit se taie in 2. Se insiropeaza.

In tava in care am copt blatul de cacao se pune un blat insiropat, apoi pe laterale fasii de blat dungate, formand un inel. Se toarna jumatate din cantitatea de mousse de cafea, se acopera cu un blat de bezea. Punem toata crema de ciocolata, acoperim cu cel de-al doilea blat de bezea. Urmeaza restul de mousse, acoperim cu cel de-al doilea blat de cacao si dam la rece pentru 2 ore.

Pentru decor, topim ciocolata cu 100 ml frisca. Omogenizam si lasam la racit. Cand este rece, amestecam cu restul de frisca batuta.

Rasturnam tortul pe un platou si ornam cu frisca ciocolatoasa.

Cam asta e tortul cu care mi-am incantat musafirii si pentru care am muncit vreo 2 zile. :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "Senzatii tari"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort "An nou" 2011