Of. 22 de ani. Prea mult :P macar am ajuns la varsta la care am voie sa ma joc cu aragazu :))) Mi s-au cerut pere si branza. Am executat :D
Pentru blatul ruladei Velvet:
Pentru crema ruladei:
Pentru crema de pere:
Pentru decor:
Pentru pasta de zahar:
+ 1 foaie de dobos (de cumparat)
Pregatim o tava dreptunghiulara de 30cm x 40cm cu hartie de copt. Incingem cuptorul la 180C.
Rulada Velvet:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza si cu zaharul. Cand amestecul devine lucios si tare se adauga galbenusurile pe rand, apoi esenta de vanilie, sucul de lamaie si uleiul. Faina amestecata in prealabil cu sarea, praful de copt si cacaoa (cernute), se inglobeaza amestecand cu lingura, de sus in jos. Turnam blatul in tava si il tinem in cuptor pana cand trece testul scobitorii. Intre timp, pregatim un prosop umed presarandu-l cu zahar pudra.
Cand e gata blatul, il scoatem si il rasturnam pe prosop, apoi il rulam strans cu prosop cu tot. Pana se raceste trecem la crema. Amestecam toate ingredientele cu mixerul.
La final, desfacem rulada, intindem crema si rulam din nou strans. O impachetam in celofan si o tinem la rece.
Crema de pere:
Punem perele (curatate de coaja si taiate cubulete) la fiert cu batonul de scortisoara in 400ml apa, dar nu le lasam sa se moaie tare (cca 10min). Laptele se pune la fiert cu 175gr zahar.
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul, apoi se adauga laptele fiert. Punem pe baie de aburi pana cand se ingroasa. Gelatina se hidrateaza in putina apa rece, apoi se pune pe baie de aburi pana cand se dizolva. Cand s-a racit crema, turnam gelatina, apoi frisca batuta.
Asamblare:
Din foaia de dobos decupam un cerc cat fundul formei in care montam tortul. Peste foaie asezam felii de cca 2cm grosime de rulada Velvet, apoi rasturnam 2/3 din crema. Dam forma la rece cel putin 15min, sa se aseze putin crema de pere, apoi asezam restul feliilor de rulada si restul cremei de pere. Tinem tortul la rece cel putin 2 ore (eu l-am tinut peste noapte).
Pasta de zahar:
Intr-un bol inalt, in mijlocul zaharului pudra, turnam gelatina hidratata si dizolvata ca cea de la crema de pere, impreuna cu mierea. Luand tot cate putin din zaharul din jur, framantam pana ajungem la un aluat usor lipicios. Pe o suprafata presarata cu zahar pudra, intindem cu facaletul o foaie rotunda pe care o asezam pe tort. Din resturi putem modela tot felul de chestii :)
Pentru lateralul tortului, frisca batuta se amesteca bine cu crema de branza. Ornam apoi cu alunele de padure.
1
Mie mi se pare ca puteam sa folosesc totusi mai putin zahar pudra la pasta, cca 400 gr.