E prima data cand fac zacusca. Am mai facut eu, dar eram doar pe post de ajutor de bucatar, pe langa mama mea..:))
Acum, ca am bucataria mea, am vrut sa fac o zacusca pe placul meu, care sa imbine mai multe arome.
Si a rezultat o zacusca delicioasa! V-o recomand cu drag! Va sfatuiesc insa sa respectati modul de preparare, daca vreti sa nu aveti probleme digestive, ca si dupa o zacusca obisnuita. Adoram zacusca, dar intotdeauna mi-era rau dupa ea, din cauza cepei prajite. Cumnata mea, Dana m-a invatat un mic truc foarte eficient. Asa ca acum, am fiert-o si abia apoi am prajit-o. Rezultatul? Nu schimba cu nimic gustul ei obisnuit, dar o face mai usoara pt stomac.
Si inca o mica schimbare la zacusca obisnuita, e faptul ca am adaugat si morcovi in ea, dupa ce am gustat zacusca grozava a Alexandrei, viitoarea mea cumnata, care pusese si morcovi.
Si ca ultima nota de schimbare adusa de mine, a fost faptul ca am adaugat si ciuperci.
Sunt incantata de zacusca mea! Vreo 3 borcanele s-au mancat azi. Mi-au mai ramas 18 borcane de 400 g.
Se pune fasolea la fiert. Intre timp, se curata ceapa si se fierbe intreaga aproximativ 10 minute. Pana fierbe ceapa, curatam ardeii si gogosarii si ii tocam cu robotul, apoi tocam si ceapa fiarta si strecurata. Punem ardeii si ceapa la foc mic, sa fiarba putin in zeama lor. Tocam bine morcovii si ii adaugam in oala. Amestecam bine. Cand zeama de pe ardei, ceapa si morcovi a scazut, adaugam uleiul. Mai lasam sa fiarba vreo 40-50 de minute, apoi adaugam fasolea fiarta si tocata si ciupercile. Dupa o jumatate de ora adaugam bulionul. Condimentam cu sare, piper si o mana de foi de dafin. Lasam la fiert pana incepe sa iasa uleiul deasupra si ea incepe sa se ingroasa. Daca nu o fierbeti bine, s-ar putea sa vi se strice. Fierbinte, se toarna in borcane. Pe fundul unei oale largi asezam un prosop, punem borcanele si adaugam apa pana aproape la marginea de sus a borcanelor. Lasam pe foc mediu, aproximativ 40 de minute din momentul fierberii.