Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Mazare cu carne de vita
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneCarnea de vita o spalam, o taiem bucati si o punem la fiert cu apa, sare si o frunza de dafin. Cand carnea este fiarta, o prajim in uleiul incins. Ceapa o tocam marunt si o adaugam peste...Citeste continuarea
Pizza turceasca cu carne tocata
Postat de: mitinita in PizzaIntr-un bol, punem apa, drojdia si zaharul si il lasam deoparte 5 minute. Adaugam faina cernuta si framantam un aluat. La sfarstit, adaugam si sarea. Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie umed...Citeste continuarea
Tofu cu carne tocata si sos
Postat de: mitinita in PorcCarnea tocata se amesteca intr-un bol cu sosul de soia si ghimbirul. Se amesteca bine. Tofu se taie in cuburi de marime egala. Se pune wok-ul sau tigaia pe foc si cand s-a infierbantat se...Citeste continuarea
Tarta cu spanac si cartofi
Postat de: sufletista in Mancaruri de legumeAluatul il dezghetam la temperatura camerei. Cartofii ii fierbem cu apa si sare pana ce intra furculita, ii scurgem de apa si ii taiem cuburi. Intr-o tigaie calim ceapa verde tocata impreuna...Citeste continuarea
Tarta cu carne de pui, de iepure si...
Postat de: panacris in Mancaruri cu carneAluatul fraged se lasă la dezghețat în frigider, apoi la temperatura camerei cca. 30 de minute. Pieptul de pui se pune la fiert în apă rece cu vegeta de casă, a la Panacris ;)...Citeste continuarea
Fasole, banalitate cu gust
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri de legumeCand iti vine pofta asa spre 12 ale noptii, pui repede fasolea la inmuiat ca dimineata cand o pui la fiert sa nu mai stai asa mult sa astepti pana fierbe. Deci punem fasolea sa fiarba, schimbam de...Citeste continuarea
Ardei umpluti
Postat de: claudiaO in PorcMai intai curatam si tocam ceapa maruntel. Punem la prajit ceapa cu cele 2 linguri de ulei. Orezul il spalam in 5-6 ape, apoi, dupa ce s-a inmuiat ceapa, il punem si pe al si adaugam 100 ml apa...Citeste continuarea
Desert fursecuri fragede cu mere
Postat de: lucy2002 in DulciuriSe mixeaza untul cu zaharul pana devine crema. Adaugam praful de sare si incorporam pe raind cate un ou mixand in continuare. Adaugam uleiul si esenta de vanilie mai mixam 30 secunde. Faina se...Citeste continuarea
Desert rulouri cu ciocolata
Postat de: Meea in DulciuriȘtiu că trișez, dar nu mă împac deloc cu frământatul aluatului! Am pus în mașina pentru frământat aluatul făina, zahărul, laptele, untul și vanilia. Am lăsat...Citeste continuarea
Salata cu carne si broccoli
Postat de: mihaelar63 in SalateBroccoli se fierbe in apa clocotinda, sarata, timp de 4 minute. Se scoate cu o paleta in apa foarte rece, pentru a-si pastra culoarea vie. Preparati un sos -dresing prin amestecare...Citeste continuarea
Parizer de casa - mai bun decat...
Postat de: Criss in Mezel de casaCum facem Parizer de casa - mai bun decat parizerul cumparat Carnea se pune intr-o oala si se toarna peste ea 1 l apa. Se adauga foile de dafin si se pune la fiert. Cu ajutorul unei palete, se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu blat din...
Postat de: RODIMUR in PrajituriMai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea cresc în volum, se adaugă zahărul turnat puțin câte puțin, vanilia, coaja de...Citeste continuarea
Coniglio al forno -iepure la cuptor
Postat de: mihaelar63 in IepureIepurele se spala foarte bine , se portioneaza bucati si se usuca de excesul de umiditate .Sarati. Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare , tip Wok , si se arunca inea cateii de...Citeste continuarea
Paste Quatro Formaggi, arome si...
Postat de: rocsi_1612 in PasteCum se prepara Paste Quatro Formaggi, arome si texturi bogate intr-un preparat clasic al bucatariei italiene: Puneti apa cu putina sare la fiert, iar cand clocoteste dati drumul pastelor. Le...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare cu leustean
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbePentru inceput se prepara compozitia pentru perisoare amestecand toate ingredientele date pana la omogenizare . Carnea pregatita pentru perisoare se pune la rece . Legumele se...Citeste continuarea
Tocanita de vinete
Postat de: sufletista in Mancaruri de legumeCarnea de porc o taiem cubulete si o punem la fiert cu apa, sare si o foaie de dafin. Curatam vinetele, dovlecelul si le taiem cubulete. Ceapa o curatam, tocam marunt si o calim cu morovul...Citeste continuarea
Cartofi wedges
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeCuratam cartofii de coaja ( alegem cartofi medii, care sa nu fie foarte mari) si ii taiem in 4 pe lungime. Punem toate condimentele intr-un bol si adaugam cartofii. Amestecam bine....Citeste continuarea
Salata de avocado
Postat de: claudiaO in SalateBucatile de avocado le spalam, le stergem cu un prosop, apoi le taiem in doua ca sa eliminam samburele. Curatam coaja cu curatatorul de legume, apoi le taiem in bucatele potrivite. Rossile...Citeste continuarea
Salata de conopida cu rosii uscate...
Postat de: mihaelar63 in SalateConopida se desface buchetelle si se fierbe in apa cu bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu pus in apa de fiert, va albi conopida si o va face mai usor digerabila. Dupa...Citeste continuarea
Hummus arabesc
Postat de: claudiaO in Mancaruri de legumeNautul este gata fiert, asa ca il scurgem de zema din conserva. Il punem intrun vas inalt, adaugam uleiul, ustuoiul, sare si piper si il blenduim bine pana obtinem o pasta fina. Adaugam pasta...Citeste continuarea
File de peste la cuptor cu gogosari...
Postat de: lucy2002 in PesteCeapa curatata si spalata se taie julien si se pune intr-o cratita cu ulei la inmuiat ( nu prajit) Morcovul se taie felii subtiri. cand ceapa s-a inmuiat adaugam morcovii si lasam pe foc pana...Citeste continuarea
Ciuperci la cuptor
Postat de: UrsanMihaela in Mancaruri de legumeSe spala ciupercile si se desprind coditele. Se unge o tava cu ulei sau se foloseste foaie de copt ce se pune in tava. Se aseaza ciupercile. Se taie sunculita taraneasca in...Citeste continuarea
Ficatei de pui cu dovlecei in sos...
Postat de: sufletista in FicatFicateii de pui ii spalam, curatam de pielite si ii punem in lapte, dam la rece minim 30 min. Intre timp calim ceapa tocata marunt in uleiul de masline incins. Adaugam ficateii (pe care i-am...Citeste continuarea
Reteta simpla si gustoasa de...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCum se prepara Reteta simpla si gustoasa de Budinca de broccoli, cu branzeturi: Broccoli se desface în buchețele și se spală sub jet de apă, după care se opărește în apă...Citeste continuarea
Sirop de trandafiri
Postat de: sufletista in Sirop / CompotPetalele de trandafiri le rupem de baza alba, le spalam bine si le uscam bine. Intre timp punem apa sa fiarba, cand incepe sa clocoteasca, adaugam petalele. Lichidul va capata culoarea...Citeste continuarea
Mere la borcan pentru iarna, fara...
Postat de: AdrianUdrea in Dulceata / GemMerele se spala bine si se scurg. Se sterg cu prosoape de hartie, absorbante, se curata de coaja si cotoare, apoi se dau prin robotul cu razatoare. Borcanele se spala bine, se scurg si...Citeste continuarea
Desert biscuiti frantuzesti din...
Postat de: eumimi in PrajituriMixam untul moale cu zaharul pudra timp de 2-3 minute. Adaugam albusurile de ou si mai mixam inca 2-3 minute. Adaugam faina si esenta si amestecam cu o spatula. Cu un pos subtire sau...Citeste continuarea
Friptura de muschiulet de porc...
Postat de: eumimi in PorcTaiem muschiuletul in trei parti egale, dar lasand un cm la capat netaiat astfel incat sa il putem impleti. Capetele le prindem cu scobitori si le punem in tava. Pregatim sosul: punem pasta...Citeste continuarea
Bomboane naturale cu curmale si nuci
Postat de: ctlina in Vegan / Raw veganScoateti samburii din curmale. Mixati curmalele, cu nucile, scortisoara si sarea pana obtineti o pasta. Umpleti o forma de bomboane in silicon cu pasta obtinuta si dati la rece o noapte....Citeste continuarea
Desert tarta cu fructe de padure...
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 150°C. Ungeti cu unt o forma de cuptor - 20/20 cm. Amestecati 1 lingura din pudra de migdale cu fructele congelate. Amestecati restul de pudra de migdale cu...Citeste continuarea
Pui cu unt de arahide la punga la...
Postat de: ctlina in PuiIncalziti cuptorul la 170°C. Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le marunt. Intr-un castronel preparati marinata. Amestecati ceapa, usturoiul cu untul de arahide, sosul soia, uleiul de...Citeste continuarea
Andive sotate cu morcovi si sos de...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumePregatiti sosul cheddar: Incalziti smantana. Cand este fierbinte adaugati feliile de cheddar rupte bucatele si laptele. Amestecati bine pana cand branza se topeste complet si obtineti un...Citeste continuarea
Desert cu unt din mere si unt de...
Postat de: ctlina in DulciuriCuratati merele si taiati-le cubulete. Puneti-le intr-o oala pe foc cu scotisoara si fierbeti-le . Se vor transforma treptat in piure . Gatiti pana cand apa lor se va evapora complet....Citeste continuarea
Desert tarta Tatin
Postat de: Constelatialeu in PrajituriPentru ca aluatul foitaj l-am avut la congelator, l-am scos din timp si l-am lasat sa se dezghete. Dupa ce aluatul se dezgheata ne apucam sa facem tarta. Curatam merele si le taiem pe jumatate ,...Citeste continuarea
Mancarica cu cartofi, vinete si ovaz
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de postPentru inceput se caleste ceapa taiata pestisori in ulei . Adugati morcovii maruntiti dupa preferinta . Sarati . Cartofii si vanata se taie cuburi si se pune la mancare ....Citeste continuarea
Desert inghetata cu caise
Postat de: dantes in DulciuriSe pun la foc mic caisele confiate taiate, impreuna cu sucul de lamaie. Se lasa sa fiarba putin, sa se hidrateze caisele. Se fac pasta cu blenderul si se lasa sa se raceasca. Se obtine un pireu de...Citeste continuarea
Ciorba de legume, cu broccoli
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie grosier și se pun la fiert cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă....Citeste continuarea
Bors de sfecla rosie
Postat de: lucy2002 in CiorbeSe pune sfecla rosie la fiert. Ceapa se pune la calit ( inmuiat) in ulei. Peste ceapa adaugam radacinoasele taiate marunt, lasam 5-7 minute pe foc , amestecam si adugam: ardeii...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu nuci de macadamia
Postat de: cristina1985 in PrajituriEu nu am gasit nuci de macadamia crude, asa ca am folosit prajite si sarate. Se pot taia in bucatele (eu le-am lasat intregi) si se pun pe foc impreuna cu mierea, pana se caramelizeaza. Se lasa la...Citeste continuarea
Desert Trandafiri de ciocolata
Postat de: cristina1985 in DulciuriCiocolata se topeste pe baie de aburi. Se inchide focul si se amesteca cu fulgii de porumb. Se pregateste o tava cu hartie de copt. Faceti gramajoare cu ajutorul a doua linguri si pot fi puse...Citeste continuarea
Dulceata de trandafiri
Postat de: sufletista in Dulceata / GemTrandafirii se spala bine in apa rece, se usuca bine. Se desprind petalele rupand baza petalelor de culoare alba. Adaugam 3 linguri cu varf de zahar, zeama de lamaie si masam energic cu...Citeste continuarea
Paine
Postat de: lucy2002 in PiineDrojdia se amesteca cu zaharul. Peste drojdie adaugam apa calduta. Cernem faina intr-un bol si amestecam cu sarea. Facem o gropita la mijloc, adaugam pe rand apa amestecata cu drojdia...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci cu carnat afumat
Postat de: claudiaO in Mancaruri de legumeCiupercile le spalam rapid intrun jet de apa, insistam cu un buretel pe unde au depuneri de pamant, apoi le taiem bucati mari. Ceapa o tocam solzisori. Carnatul il taiem rondele. Incingem...Citeste continuarea
Desert tarta cu capsuni
Postat de: sufletista in DulciuriAluat-amestecam faina cu sarea, zaharul, praful de copt, facem o adancitura, adaugam oul batut, untul rece taiat cubulete, incepem sa framantam cu mana pana ce devine un aluat omogen (adaugand...Citeste continuarea
Ciorba de vitel cu trufandale
Postat de: Constelatialeu in CiorbeAm scos carnea de la congelator, am pus-o intr-o cratita cu apa si putina sare si am pus-o sa fiarba, din cand in cand am luat spuma formata. Cand a fost fiarta carnea am scos-o din zeama si am...Citeste continuarea
Muschi de vita la cuptor
Postat de: sufletista in VitaCarnea o spalam si o curatam de pielite (care merge), intr-un vas adaugam laptele si carnea. Acoperim cu folie si dam la frigider 1 ora. Intre timp curatam ceapa, morcovul, usturoiul, ardeiul...Citeste continuarea
Dovlecei cu bacon si oua la tigaie
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeSpalati dovlecelul, indepartati capetele si il taiati cubulete. Incingeti o tigaie, puneti baconul si il rumeniti usor. Adaugati dovlecelul, presarati putina sare si acoperiti cu un capac. Focul...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Intr-un bol se omogenizeaza ingredientele uscate (faina, sare, zahar, cacao, praf de copt, bicarbonat de sodiu). Separat se mixeaza bine ouale cu uleiul, esenta de vanilie si iaurtul. Se...Citeste continuarea
Pulpe de pui in sos de bere -...
Postat de: mirela0911 in PuiCum se prepara Pulpe de pui in sos de bere - Reteta pentru o mancare delicioasa Se spala pulpele de pui si se curata. Se lasa sa se scurga bine de apa. Se pun intr-un bol incapator. Intr-un...Citeste continuarea
Crevetii-aia cu ochii mici si...
Postat de: Constelatialeu in Fructe de mareMai intai ii achizitionam de la piata cu peste (aia din Athena), apoi ii curatam ca la carte si ii prajim in ulei de masline, nu foarte mult ulei si nu prajiti foarte mult, doar parpaliti pe o...Citeste continuarea