Am incercat diverse retete de pe mai multe site-uri si m-am oprit la acesta pe care il fac de vreo jumatate de an incoace. Este cel mai simplu si gustos aluat de pizza. Utilizati tava speciala pentru pizza, altfel nu garantez cel mai bun rezultat. Voi posta si o reteta de pizza simpla de casa.
1.Intr-un vas gradat se masoara 225 ml de apa calduta.
Se adauga 1 lingurita rasa de zahar, drojdie conform instructiunilor de pe plic, se omogenizeaza si se lasa amestecul 10-15 min sau pana face spuma.
Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti acest pas.
2.Intr-un castron incapator se pun 350g de faina, se adauga sarea si uleiul.
3.Veti observa ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa.
Adaugati amestecul umed la amestecul uscat de la pasul 2.
Incepeti sa omogenizati aluatul, recomand cu o lingura si dupa ce se mai leaga si cu mainile.
Aveti rabdare, va deveni un aluat de pizza nelipicios si usor de modelat.
4.Pe o masa presarata cu faina scoateti aluatul si il framantati 2-3 minute.
Eu n-am presarat faina si nu s-a lipit.
Voi daca folositi alte ingrediente urmariti daca cere faina pusa pe blat.
5.Aluatul il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca - nu uitati sa-l acoperiti cu o folie, prosop sau capac.
6.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il taiati in 2 bucati.
7.Formati 2 bile si le lasati 5-10 minute la odihnit.
Eu am copt una la pranz si una seara.
Bila de coca aflata in asteptare imediat ce am taiat-o am uns-o cu putin ulei de masline, am infoliat-o etans ca sa nu faca crusta si am pus-o la frigider.
Se comporta foarte bine. Eu bilele de lipii mici le congelez si le folosesc si peste o saptamana. Cu coca asta de pizza n-am verificat inca.
8.Pe masa presarata cu faina (neaparat de data asta) intindeti cu sucitorul cate un blat de pizza de marimea fundului tavii+1cm, din fiecare bila de aluat de pizza.
Eu le ung cu putin ulei inainte sa pun aluatul.
9.Foaia de aluat de pizza o rulati pe sucitor si o transferati in tava unsa cu ulei deruland-o si usor ridicati bordurile, nu mult, cam de 1 cm.
Daca e prea mica foaia fata de tava, presati usor cu degetele incepand din centru catre margini si va lua forma pe care o vreti.
Puteti unge mainile cu un pic de ulei (la mine n-a fost cazul, nu se lipea)
Imediat cum ati pus aluatul in tavi, mergeti mai departe cu procesul de preparare - nu trebuie lasate la crescut.
Sa va fie de ajutor!
1
Utilizati tava speciala pentru pizza, altfel nu garantez cel mai bun rezultat pentru acest aluat de pizza.