Pic-poc! Pic-poc! Pic-poc! Poc! Pun pariu ca nu va suna cunoscuta mancarea asta. Pentru neinitiati in bucataria copiilor mofturosi, "pic-poc" e cus-cus cu legume, sotat. Pentru copii mofturosi (asa ca mine) la mancare, e "pacaliciul de orez" sau "orezul grasunic". Dupa ce-l fierbea, mama il aseza intr-o tigaie de fonta si il sota putin, iar maria-sa pacaliciul de indata ce incepea sa se simta ars indecent pe alocuri sarea in sus prin cratita. Un bob pic, altul poc spre hazul meu care urmaream scena ceva mai atrasa de ideea de a manca "mancare vie" decat "mancare care sta cuminte in blid si sta degeaba" (n.a. blid, farfurie). Ma rog, ma pacalea mama cu cate o bucatica de carne de pui bine maruntita si amestecata printre "saltareti", dar pacaliciul de orez a ramas in memoria mea ca unul dintre cele mai frumoase jocuri prin bucataria copilariei mele.
1. Fierbeti cus-cus-ul dupa indicatiile aflate pe ambalaj, apoi turnati peste el un pahar cu apa rece si mai lasati-l in apa 15-20 de minute sa se infoaie.
2. Taiati bucatele carnea, ardeii, rosiile oparite si curatate de pielita, castravetii si maslinele si adaugati in acestea cus-cus-ul scurs si limpezit.
3. Intr-o tigaie teflonata sau de fonta, puneti putin ulei puneti boabele de cus-cus, adaugati legumele si condimentele, cateii de usturoi putin zdrobiti cu latul unui cutit si sotati pret de cateva minute, pana cand ardeii si cus-cus-ul devin putin sticlosi.
1
cateii de usturoi daca ii zdrobiti cu latul unui cutit de bucatarie si apoi il maruntiti bine isi dezvolta mai bine gustul in mancare fara a strica gustul si mirosul acesteia daca o sotati sau daca il puneti atunci cand mancarea este foarte calda inca.