Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc

de RODIMUR in Ciorbe, 6 Oct 2018 | 3412 vizualizari

 

Ca să diversific puțin meniul, ieri mi-am propus să fac o ciorbă de varză dulce, cu rasol afumat de porc, dar nu după rețeta ardelenească, ci una adaptată, moldovenească, fără rântaș și smântână, ci cu borș natural.
A ieșit o bunătate de ciorbiță, consistentă, acrișoară și cu un gust plăcut de afumătură.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 1,2 kg de rasol afumat de porc
  • 1 varză mică
  • 2 morcovi mari
  • 3 pătrunjei medii
  • 1/4 țelină
  • 2 cartofi roz mari
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 2 cepe medii
  • 4 căței de usturoi
  • 1 roșie mare
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 l borș natural
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc:

Mai întâi se spală bine rasolul, se porționează și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul și se completează cu apă, când scade.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc, peste ceapă și usturoi.

Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc de asemenea.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește cu toate celelalte legume.

Se curăță varza de frunzele exterioare, de cotor și de nervurile tari, se spală și se taie fideluță.

Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.

Când rasolul este aproape fiert, se strecoară zeama și se pune la fiert cu cartofii, pentru 15 minute, după care se adaugă și varza tăiată fideluță și se lasă ciorba să fiarbă încă 10-15 minute.

Când rasolul fiert s-a răcit, se taie în bucăți potrivit de mari și se adaugă în oala de ciorbă. 

Se adaugă în ciorbă legumele călite, iar după două-trei clocote se adaugă borșul și se condimentează cu: sare, piper și cimbru.

Se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel care se adaugă în ciorbă, atunci când este gata.

Se servește caldă, după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, eventual cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.

 

TIPS-URI

1

Legumele trebuie călite ușor (ca să se înmoaie, nu să se ardă) în ulei suficient și la foc mic.

2

Porționați rasolul, ca să fiarbă mai ușor și mai repede.

3

Varza proaspătă fierbe în 15-20 de minute, așa că aveți grijă când o veți adăuga în oală.

4

După ce fierbe și se răcește, rasolul trebuie ales și porționat, dar în bucăți nu prea mari. Ar fi neplăcut să tăiați cu cuțitul bucățile mari de carne din ciorbă.

5

Borșul se adaugă înainte de ultimele două-trei clocote.

6

Presărați pătrunjelul la sfârșit, când ciorba este gata.

7

Înainte de servire, ciorba trebuie să se ”odihnească” 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de dragavei (2)