Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom

de Gherca Daniela in Dulciuri, 24 Apr 2016 | 5846 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 800g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 cubulet de drojdie
  • 2 oua+ 1 albus
  • 300ml lapte
  • 120g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150g unt
  • coaja de la 1 portocala
Crema:
  • 150 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 60g zahar
  • 3 linguri pesmet
  • 5-6 linguri nuca macinata
  • esenta de rom
Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri lapte
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom:

      Pentru aluat: faina o punem intr-un lighean si o amestecam putin cu un tel, iar in mijloc facem o adancitura unde adaugam drojdia pe care am dizolvat-o intr-o lingura de zahar si 50ml lapte caldut, presaram putina faina deasupra si lasam cateva minute pana incepe sa crape.
      Intre timp incalzim laptele cu zaharul si vanilia, adaugam si coaja de la portocala, iar separat intr-un bol batem ouale cu albusul si presaram putina sare.
     Cand drojdia a crescut putin punem peste aceasta laptele si ouale si incepem sa framantam un aluat omogen dar lipicios, adaugam treptat si untul caldut, pe care l-am topit la microunda si framantam bine pana incorporam toate ingredientele, iar aluatul este moale si usor de intins. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

       Pentru crema: Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul, cacao si pesmetul pana se topeste zaharul, oprim focul si adaugam nuca macinata si putina esenta de rom.
Lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand. (daca mai trebuie nuca, mai puteti adauga daca crema este inca moale).

      Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2 si fiecare parte o intindem intr-un dreptunghi pe masa de lucru, adaugam jumatate din compozitia de crema si rulam frumos, apoi ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
      Ii mai lasam putin la crescut dupa care ii ungem cu galbenusul de ou amestecat cu 2 linguri de lapte, apoi ii bagam la cuptorul preincalzit pentru cca.1 ora.
     Cand sunt gata, ii ungem cu putina apa si ii acoperim cu hartie si un prosop de bucataie  pentru a ramane pufosi.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de cacao, nuca si rom" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu lămâie și mac - Rețeta simplă pentru un desert pufos și aromat

pe 11.04 la 09:43

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert painici cu banane si ciocolata