Bunatati pentru colindatori!
Ce e mai bun pentru colindatori decat sa ii servesti cu o felie de cozonac proaspat scos din cuptor, pe vremea in care mergeam eu la colindat primeam cozonac, nuci, portocale. Mirosul de cozonac ma duce in copilarie....
CRACIUN FERICIT!
Pentru aluat:
Umplutura:
De uns :
Cantitatile sunt pentru un cozonac,pentru 2 se dubleaza cantitatile ..
Incepem prin a face aluatul de cozonac: am pus laptele la incalzit,am adaugat cele 3 linguri de zahar si apoi drojdia bucati. Am lasat la fermentat 15 minute. Galbenusurile se amesteca cu uleiul,ca la maioneza.Intr-un bol incapator se pune faina,praful de sare, zaharul vanilinat, coaja de lamaie,coaja de portocala,esentele, crema de galbenusuri si laptele impreuna cu drojdia.
Se framanta cateva minute apoi se lasa la crescut cam 1 ora.
Intre timp am facut umplutura pentru cozonac: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si cand bezeaua e ferma se adauga nuca si cacaoa.Dupa ce a crescut aluatul se imparte in 2 bucati si se intinde o foaie dreptunghiulara si se unge cu umplutura preparata anterior. Se face un sul.Se face la fel si cu cealalta foaie si se incrucizeaza in forma cozonacului. Se mai lasa la crescut in tava vreo 20 minute. Se unge cu ou amestecat cu lapte.
Se pune intr-o tava tapetata cu unt si hartie de copt si se da la cuptor cam 45-50 minute.
1
ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei