Ar fi trebuit să-i spun „Pull apart bread”,dar iar veneau cârcotaşii să întrebe daca am uitat limba română.Chiar şi traducerea sună ciudat „trage afară”.adică e un cozonac care nu trebuie feliat fiind alcătuit din felii suprapuse care se pot desprinde foarte uşor.Crocant la exterior si pufos în interior.Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu mâncatul să vă spun şi cum să procedaţi dacă decideţi să-l preparaţi.
Cel mai frumos e că toată casa miroase a scorţişoară când este la cuptor.
Pentru aluat:
Pentru uns:
Pentru finisat:
Am pregatit mai întâi aluatul pentru ca va sta la dospit.
Drojdia am amestecat-o cu zaharul,am pus laptele caldut(nu fierbinte!!!) si faina si am lasat la dospit.
300 g faina cernuta am amestecat-o cu sarea ,zaharul,vanilia si coaja de lamâie.
Am batut ouale.
Laptele l-am încalzit si am topit untul în el.Apoi am adaugat si apa calduta.
Am pus peste faina,ouale batute,drojdia si laptele cu unt.
Am amestecat cu o lingura si apoi am pus restul de 100 g faina.
Am framântat pâna am obtinut un aluat nelipicios,care se desprinde de peretii vasului.
Cred totusi ca pentru o forma mai buna ,ar fi fost nevoie de un aluat putin mai ferm,al meu a fost destul de moale pentru ca l-am vrut pufos.
Am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit în loc caldut pâna si-a dublat volumul.
Am întins apoi o foaie,nu foarte subtire,am uns-o cu unt moale,am presarat zahar brun,scortisoara si nuca.
Am taiat patrate,mie nu mi-au iesit prea egale,dar nu conteaza.
Le-am suprapus apoi cate patru bucati si le-am mai lasat sa dospeasca.
Le-am asezat apoi într-o tava de chec „in picioare”,adica asa cum se vede din poza .
Le-am mai lasat 10 minute în tava ,între timp am încalzit cuptorul.
Am pus tava la cuptor pentru 30-35 de minute.
Dupa 20 de minute,am scos tava si am glazurat deasupra cu miere de albine diluata cu putin lapte caldut,apoi am presarat zahar brun.
Dupa aceasta operatiune cozonacul s-a înmuiat putin,asa ca am avut impresia ca nu este copt.
De aceea cred ca l-am lasat putin prea mult la cuptor.
Daca vreti sa-l feliati,se lasa sa se raceasca si abia apoi se poate servi.