"retete festive de iarna"
Această rețetă se mai numește și rețeta de fursecuri fragede cu unt 3 2 1, după cantitatea de făină, unt și zahăr care se folosește.
M-am inspirat de pe blogul Savori Urbane. E un aluat care se lucrează destul de greu, deoarece este molicel și se rupe ușor. Oricât ați fi de tentate să mai adăugați făină, nu o faceți dacă doriți să obțineți niște fursecuri fragede și absolut delicioase.
Se mixează untul moale, tăiat cubulețe cu zahărul pudră, sarea și câteva picături de esență de vanilie.
Cand untul a devenit cremos se adaugă și oul întreg și se mixează puțin. Se adaugă făina în castron și se amestecă ușor cu o spatulă.
Se apasă aluatul cu mâna într-un castron, se acoperă cu folie de plastic și se dă la rece pentru 30 de minute.
După ce s-a mai întărit, se întinde în foaie subțire de cca 3-4 mm grosime. Blatul de lucru trebuie înfăinat foarte bine, la fel și sucitorul și suprafața aluatului (are tendința de a se lipi și rupe). Cu puțină grijă se întinde foaia și se decupează.
Se adună marginile ramase și se așează în castron și se dă castronul la rece 5 minute și se întinde din nou aluatul și se decupează.
Se tapetează tava cu hârtie de copt și se transferă în ele aluatul. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 8-9 minute, având grijă să nu se rumenească și să rămână cât mai albe cu putință.
După ce se răcesc complet se decorează, după imaginație, cu creioane cu pastă de zahăr sau cu ciocolată topită pe baie de aburi.
Aceste fursecuri fragede cu unt sunt delicioase după o zi, timp în care devin și mai fragede. Pot fi păstrate și 2 săptămani în cămară, în cutii de carton închise.
1
Este important ca untul să fie gras (min. 80%) și să fie moale, scos din frigider cu măcar 1-2 ore înainte.
2
Aluaturile fragede NU se mixează pentru că nu dorim să se creeze rețeaua de gluten din făină, rețetă care le face elastice și gumoase. Aluatul este unul moale, cremos. Oricât vă bate gândul să mai puneți făină… NU o faceți!