A venit vremea să valorific albușurile puse la păstrare, după ce am folosit, de Paști, atâtea gălbenușuri la: cozonaci, păscuțe și maioneze...Și am început cu o prăjitură cu vișine, în forma de guguluf, pentru că-mi place cum arată astfel. Este o prăjitură economică, ușor și rapid de făcut, aspectuoasă și foarte bună, grație vișinelor conservate perfect.
Albușurile se scot din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, pentru a se dezgheța complet.
Se scot vișinele conservate cu aspirină pentru iarnă și se pun în strecurătoare, ca să se scurgă lichidul format.
Când albușurile s-au dezghețat complet, se mixează bine cu zahărul tos fin, adăugat puțin câte puțin și cu vanilia. Se adaugă în ploaie făina, amestecată în prealabil cu praful de copt și când compoziția este bine legată, se adaugă esența de lămâie și apoi uleiul.
Se unge cu unt forma de copt și se toarnă o jumătate din compoziție în ea. Se nivelează și se pun vișinele scurse de lichid, după care se adaugă restul de compoziție.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și după 7-8 minute se scoate și se mai pun deasupra vișine.
Se dă tava din nou la cuptor, până ce se rumenește prăjitura.
Când prăjitura s-a rumenit frumos, se scoate tava și se lasă la răcorit, Când prăjitura s-a răcorit, se scoate din formă, se pudrează cu zahăr farin și se porționează.
1
Scoateți albușurile din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, ca să se poată dezgheța complet.
2
Vișinele trebuie scurse de lichidul format.
3
Amestecați praful de copt cu făina, înainte de a le adăuga în compoziție.
4
Puneți al doilea rând de vișine, abia după ce prăjitura a început să crească în volum, ca să rămână la suprafață și să-i dea un aspect frumos.
5
Nu scoateți prăjitura din forma de copt, decât după ce s-a răcorit.