Desert tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise

de Andra_Constantinescu in Torturi, 20 Mai 2017 | 5538 vizualizari

 

Am avut eu o idee in legatura cu acest tort, insa nu mi-a iesit ceea ce mi-am dorit deoarece jeleul a fost intr-un strat foarte subtire si abia s-a mai vazut. In orice caz, a fost foarte bun.

 

INGREDIENTE

  • Pentru doua foi cu vanilie:
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 120 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 150 g faina
  • 5 g praf de copt (jumatate de plic de 10 g)
  • Pentru o foaie cu cacao:
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • esenta de rom
  • 10 g cacao
  • 3 g praf de copt
  • 90 g faina
  • Diametru tava: 22 cm
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 90 g amidon
  • 750 ml lapte
  • 500 ml frisca lichida indulcita (tinuta la frigider)
  • Jeleu de caise:
  • 550 g caise din compot, fara piele
  • un plic de gelatina (10 g)
  • 100 ml apa rece
  • Pentru insiropat:
  • 500 ml compot de caise strecurat
  • In plus:
  • 100 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • colorant alimentar rosu si galben
  • bomboane aurii din zahar
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise:

Pregatirea foilor cu vanilie:

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza faina (treptat) si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se tapeteaza o forma detasabila de tort, cu hartie de copt, apoi se unge pe margini cu ulei si se pune jumatate din aluat in ea. Se introduce forma la cuptor, pana cand foaia este frumos rumenita, dupa care aceasta se scoate din forma si se lasa sa se raceasca. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate de aluat.

Pregatirea foii cu cacao:

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de rom si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza cacaua, faina si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos. Se coace o foaie din acest aluat, procedand la fel ca la foile cu vanilie.

Pregatirea cremei:

Se pune o cratita cu apa la foc.

Galbenusurile, zaharul, esenta de vanilie si amidonul se pun intr-o craticioara si se amesteca cu putin lapte, pana cand se dilueaza amidonul. Se adauga si restul de lapte si se pune craticioara pe baia de abur, amestecand continuu, pana cand se ingroasa crema. Se lasa apoi sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit crema, se hidrateaza cu putina frisca lichida si se mixeaza. Restul de frisca se mixeaza, apoi se amesteca cu crema.

Asamblare:

Se asaza o foaie de vanilie pe un platou, se fixeaza inelul detasabil de la forma de tort, de jur-imprejurul foii, dupa care aceasta se insiropeaza cu compot de caise. Se lasa sa se mareasca putin in volum, apoi se adauga o treime din crema.

Se pune o cratita cu apa la foc.

Caisele se dau prin robotul de bucatarie.

Se hidrateaza jumatate de plic de gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi cu jumatate din caise si se toarna peste crema. Se asaza foaia cu cacao si se insiropeaza. Se lasa sa se mareasca putin in volum.

Intre timp, se pregateste cealalta jumatate de gelatina, in acelasi mod cum s-a pregatit prima, se amesteca cu caisele ramase si se toarna peste foaia de cacao. Se lasa tortul la rece ca sa se inchege un pic gelatina, dupa care se adauga crema si foaia de vanilie, care se insiropeaza cu restul de compot. Se lasa tortul 3-4 ore la rece sau peste noapte pentru a se inchega bine.

Dupa aceea, se desprinde tortul de inelul detasabil cu ajutorul unui cutit si se indeparteaza, se imbraca tortul in crema (pe marginea tortului se fac santuri in crema cu ajutorul unui pieptane pentru prajituri), iar restul care ramane se amesteca cu 100 ml frisca batuta si colorant, obtinand o crema portocalie. Cu ajutorul unui posh, se formeaza trandafiri si floricele pe deasupra tortului, dar si la baza lui. In mijlocul floricelelor se pune cate o bomboana aurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort in doua culori cu crema de vanilie si jeleu de caise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Catalina L 1

24.05.2017, 09:46

wow, bravo

mihaelar63 1

29.05.2017, 18:33

Wow am exclamat si eu !!!! Superb tort , superba culoare

Andra_Constantinescu 1

29.05.2017, 19:17

Mulțumesc frumos, dragilor!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata si mascarpone II