O reţetă simplă, ieftină, gustoasă şi la care apelez când nu am suficient timp la dispoziţie pentru gătit! Gusturile dulci - acrişoare sunt completate de aroma perfecta a supei şi a sucului de roşii! Pe cât de simplu pe atât de bun!
Spălăm ficăţeii, îi curăţăm de pieliţe (atenţie, înlăturaţi uşor şi eventualele pungi cu fiere) şi îi lăsăm la scurs.
Într-o tigaie destul de adâncă punem 2-3 linguri de ulei la înfierbântat şi cubuleţul de unt la topit.
Adăugăm ficăţeii scurşi bine de apă şi îi lăsăm să se perpelească pe toate părţile.
Curăţăm ceapa şi usturoiul, le tăiem după preferinţă (julien, fideluţă, solzişori) şi le punem în tigaie peste ficăţei.
După ce s-au rumenit uşor toate adăugăm supa caldă.
Lăsăm să fiarbă acoperit cu capac.
După ce lichidul s-a evaporat adăugăm vinul. Lăsăm descoperit să se evapore alcoolul. Ficăţeii vor ieşi moi, frăgezi, cu aromă subtilă şi plăcută.
Adăugăm sucul de roşii şi mai lasam pe foc mic încă 10 minute.
Condimentăm cu sare şi piper după gust.
Îi servim calzi, cu mămăliguţă, salate sau alături de garnitura preferată.
1
Pentru a curăţa mai uşor ficăţeii de pieliţe, puneti-i 2 minute în apă caldă.
2
Înlăturaţi şi fierea, altfel preparatul va iesi foarte amar, rău la gust ţi munciţi degeaba dupa).
3
Vinul folosit trebuie să fie de calitate (eu am folosit Sauvignon Blanc).
4
Condimentaţi cu sare şi piper, în funcţie de gustul sucului de roşii.
5
Dacă sosul format în tigaie vi se pare prea acru, adăugaţi o linguriţă de zahăr brun (alb) pentru a opri aciditatea sucului.
6
Oricât v-ar tenta învârtitul în tigaie faceti-o rar şi cu mişcări scurte! Altfel, ficăţeii se vor sfărma.