Va propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura.
Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze.
Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru.
Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari.
Eu am facut o varianta ROZ.
Varietati de cartofi colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.
Se curata cartofii, se spala si se taie în felii subțiri.
Nu spalați feliile de cartofi odată tăiate.
Curatati usturoiul si taiati cateii in doua in lungime.
Freacati bine vasul de copt cu cateii de usturoi.
Ungeti vasul de copt cu unt și puneti apoi usturoiul tocat fin.
Plasati primul strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper, se adaugă 1-2 linguri de smântână, un pic de nucsoara și o lingură de brânză rasă.
Continuati cu un al doilea strat de cartofi, sare și piper, puneti smantana, nucsoara si cascavalul.
Repetați din nou pana se umple vasul.
Varsati deasupra laptele cald.
Coaceți în cuptorul cald (180 ° - 200 °) timp de 40 de minute.
Scoateți din cuptor.
Se bat ouale cu o lingura de smantana si un pic sare.
Se toarna peste cartofi.
Adaugati cascavalul ras si se coace inca 15 minute.
Poftă Bună !!!!
1
Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari