Da... cam asta-i place românului. Mai ales iarna. :) Eu am preparat-o de dor, pentru că n-am mâncat așa ceva de mai bine de doi ani.
Nu știu de unde provine cu adevărat această rețetă și de ce este numită, mai nou, mâncare națională, însă știu că primii care au început să prepare fasolea au fost americanii, mai exact indigenii.
Înainte de toate, fasolea se lasă în apă rece peste noapte.
Eu am o cratiță din fontă pe care îmi place s-o folosesc când nu-i vreme de ceaun; înafară de asta, modul de preparare este foarte simplu.
Nu prăjesc nimic. Pun ciolanul și cârnații la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, împreună cu mierea, untura, o foaie de dafin și puțină apă. Adaug fasolea aleasă ( dacă este cazul ) și spălată bine, apoi ceapa și morcovii tăiate julién, cealaltă foaie de dafin și bulionul cât să le acopere. Bulionul va scădea, deci, restul îl voi adăuga treptat. Durează câteva ore bune până e gata. :)
Condimentele le adaug cu 10 minute înainte de-a scoate preparatul din cuptor iar verdeața tocată, la servire. Am pus alături și câțiva castraveți murați și pâine de casă.
Poftă s-aveți! :)