Daca e ziua Romaniei, se cere un meniu traditional, romanesc, si iahnia de fasole cu ciolan este prima alegere.
Iahnia mea nu are ciolan, e gatita la foc mic, in vas de lut, iar mamaliguta si muraturile de casa au facut-o de senzatie!
Cu dedicatie pentru Padre! :)))
Se spală fasolea, apoi se pune în apă rece, la hidratat. Se lasă de seara până a doua zi dimineață.
A doua zi, se scurge de apă, se adaugă alta, se pune la fiert, cu un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.
Se curăță și se spală legumele. În oala în care fierbe fasolea, se adaugă un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de țelină, o ceapă mare. Se lasă la fiert, până se pătrund legumele. Se verifică și bobul de fasole, dacă este aproape fiert, se dă deoparte.
Morcovul ramas se rade, cepele se toacă mărunt.
Se pune la încins o tigaie mare, se adaugă uleiul. Se adaugă legumele, se lasă să se rumenească puțin, apoi se adaugă un praf de sare, un praf de boia și dulce și iute, bulionul. Se adaugă cam 500 ml din apa în care a fiert fasolea. Se amestecă cu o lingură de lemn.
Fasolea se scurge de apă, se adaugă în tigaia mare. Se amestecă ușor, apoi se transferă toată compoziția într-un vas de lut. Se adaugă puțin cimbru, încă puțin ulei, se potrivește gustul cu sare.
Se pune în cuptor, neîncălzit în prealabil, se lasă la foc mic, timp de 1,5 h-2 h, cât să scadă și să iasă după cum preferă fiecare.
Nu vă pot descrie cât de bună iese, scăzută așa la foc mic, în cuptor, dar mai ales în vasul de lut.
Se servește cu mămăliguță caldă și murături!
Să vă fie de folos!