Anul acesta a fost prima data cand am gatit sigurica de Pasti si fiindca am avut ambitie am facut pasca exact ca la mama acasa!
Aluat de cozonac:
Umplutura:
Aluatul de cozonac se pregateste asa cum fiecare stie sa il faca, eu am dat o reteta orientativa pentru cei care sunt incepatori. Se pune faina intr-un castron, se adauga zaharul, zaharul vanilat si drojdia uscata, apoi se adauga untul topit, iaurtul la temperatura camerei si ouale batute. Se framanta cu mana sau se pot framanta la robot sau la masina de paine, dupa plac. Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa la crescut o ora, intr-un loc cald. Dupa ce a crescut aluatul, se intinde o foaie si se asaza intr-o forma de tort cu pereti detasabili sau intr-o forma de tarta de 28 cm dimensiune. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura cu un mixer si se rastoarna compozitia in tava. Se taie marginile de aluat care depasesc forma. Deasupra am facut frunzulite din aluat si am pus in jurul tavii si apoi in forma de cruce. Mama obisnuieste sa faca trandafiri din coca si am facut si eu, apoi am ornat cu ei pasca.
Se lasa sa mai creasca 30 de minute la loc cald, apoi se pune pasca in cuptorul preincalzit, la 180 de grade si se lasa aprox. 45 de minute. Verificati daca branza este inchegata. Se scoate pasca si se lasa sa se raceasca putin in tava, apoi se transfera pe un grilaj pana se raceste complet.
1
Pentru aluatul de cozonac se poate folosi si drojdie proaspata, un cubulet de 25 gr, peste care se pune o lingurita de zahar si se lasa pana devine lichida. Se adauga apoi peste faina.
2
In loc de iaurt se poate folosi lapte dulce caldut.
3
Taiati pasca doar cand s-a racit complet, altfel se va "incruzi" aluatul.
4
Puteti adauga in crema de branza si coaja rasa de lamaie si/sau 2-3 linguri de zeama de lamaie.