Aseara a fost seara de pizza...eu m-am retras din competitia degustatului :) pentru o vreme dar tot imi face o deosebita placere sa o fac. Nu trece o saptamana fara macar o seara de pizza, am incercat peste 10 retete de pizza si mereu descopar altceva care trebuie incercat...de asta m-am si retras de la degustat ca nu se mai putea :).
Aluat de pizza preparat dupa metoda mea obisnuita ( 500 grame faina, 25 grame drojdie cu apa calduta si zahar, 2 linguri ulei de masline, putina sare ( care nu trebuie sa intre in contact cu drojdia in prima etapa asa ca eu o pun exact cand incep sa framant) . Se framanta un aluat clasic, lasand sa stea in cuib prima data drojdia cu apa si zaharul timp de 15 minute, dupa ce este framantat cu uleiul de masline la sfarsit il lasam la dospit o ora apoi la frigider inca 30 de minute minim , este secretul unui aluat bun si macerat este bine daca aveti timp sa il lasati si la frigider inainte de a prepara pizza).
Modelam un blat de pizza, eu il prefer foarte subtire si cu o bordura mai groasa, si il lasam sa respire la caldura minim 10 minute in tava, pana pregatim ingredientele. Pensulam blatul cu sos de rosii si asezam apoi branzeturile rase, ciupercile, feliile de jambon, rondele de carnati. Deasupra presaram oregano si e gata pentru a lua drumul spre cuptor.
O lasam la copt 10-12 minute al 230 de grade, pe treapta de jos a cuptorului, cuptorul trebuie sa fie preincalzit bine altfel se va arde jos pizza daca va arde flacara in timpul coacerii tot timpul. Timpul poate varia in functie de cuptor si tava, eu am niste tavi speciali perforate si subtiri si timpul acesta este suficient.
A iesit super aromata de la amestecul de sunci si jamboane,o minunatie . Daca doriti sa fie si mai picanta se poate adauga peste ea sau ulei de masline cu ardei iute in el special pentru pizza sau ardei iute uscat, maruntit cu tot cu seminte , e super picant .
1
Aluatul de pizza este mult mai gustos si creste mai bine daca este lasat la macerat in frigider dupa ce a dospit o ora afara, e bine si cateva ore lasat la frigider inainte, am aflat acest mic secret de la un bucatar din Italia .