Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

de Merisor in Prajituri, 23 Ian 2014 | 91726 vizualizari

 

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din zahar si am adaugat ciocolata cu rom si nuca macinata.
Este foarte buna asa si mai consistenta.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 4 oua
  • 1 cana(300 ml) zahar
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • coaja rasa si zeama de la o portocala
  • esenta de portocala
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde
  • Pentru crema:
  • 500 gr zahar
  • 12 linguri faina(mai cu varf)
  • 2 l lapte
  • 400 gr unt(65% grasime)
  • 400 gr ciocolata cu rom
  • 4 linguri nuca macinata fin
  • 1 lingurita sare.
  • Pentru ornat:
  • 30 gr nuca de cocos
  • 50 gr nuca maruntita
Portii: 60
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Carpati(varianta imbunatatita):

Prima varianta a acestei prajituri o gasiti aici.

Pentru aluat( din care ar trebui sa iasa 9 foi coapte pe dosul unei tavi de 36/40 cm, dar eu am facut 8, din lipsa de rabdare), mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase, adaugam uleiul, sarea, laptele, coaja si zeama de potocala si incepem sa incorporam treptat faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.

Mie mi-au intrat aproape 1,5 kg de faina obisnuita, de tara, nu din cea cumparata.

Va iesi un aluat mai tare, dar usor de intins.

Lasam aluatul sa se odihneasca 30 de minute timp in care facem crema.

Pentru crema, punem zaharul la caramelizat intr-un vas cu preti inalti, pentru a nu pati accidente in timpul prepararii.

Mestecam continuu in zahar pentru a nu se arde rau si a nu deveni amar, iar cand se dilueaza complet adaugam faina si mestecam energic cu o spatula de lemn.

Laptele il fierbem impreuna cu sarea si incepem sa-l adaugam treptat, fierbinte, in crema de pe foc mestecand continuu.

Se va forma o crema nu prea groasa, dar nu trebuie sa ne sperie ca se va ingrosa la racire.

Cand incepe crema sa fiarba, adica sa faca basicute, adaugam untul taiat bucatele si tinut la temperatura camerei si ciocolata, de asemeni taiata bucatele.

Amestecam in crema pana la topirea ciocolatei si a untului, apoi ridicam de pe foc si adaugam nuca macinata.

Dam crema la rece, acoperind vasul cu o folie pentru a nu se forma crusta, pana cand coacem foile.

Impartim aluatul in 8 parti, intindem fiecare parte pe masa infainata, cu ajutorul sucitorului cat dimensiunea tavii.

Ungem dosul tavii cu ulei si presaram faina si transferam foaia intinsa pe ea.

Coacem foaia in cuptorul preincalzit pentru 3-4 minute la 180 de grade.

Procedam asa cu fiecare foaie in parte.

Ar fi ideal sa avem doua tavi de aceeasi dimensiune, altfel asteptam 2 minute pana se raceste tava, pentru urmatoarea foaie.

Dupa coacerea foilor, le lasam sa se raceasca, apoi le vom umple cu crema, punandu-le in interiorul tavii.

Impartim in asa fel crema incat sa ne ajunga si pentru ornat, nu trebuie sa punem multa crema intre foi, doar le vom unge.

Acoperim prajitura cu o folie, punem greutati peste ea si o dam la rece cateva ore pana se inmoaie foile.

Eu am lasat-o de pe o zi pe alta, dar in maxim 3 ore este buna de portionat.

Pentru portionare in forma muntilor Carpati, vom taia prajitura in fasii de 3-4 cm.

Luam cate o fasie si o asezam pe marginea unui blat de lemn, iar blatul il vom aseza pe marginea mesei.

Udam un cutit cu lama subtire si ascutita si taiem fasia pe diagonala, dar nu pe deasupra ci pe lateral, dupa cum se poate vedea in poze.

Lipim cele doua sectiuni cu crema intre ele, pe partea alba a foilor si le ornam de asemeni cu crema pe o parte si pe alta, apoi presaram nuca de cocos sau nuca maruntita.

Apoi portionam fiecare fasie astfel formata in cat de mari dorim portiile, eu le-am taiat cam de 2 cm pe fiecare Mi-au iesit 54 de portii sub forma de Carpati, iar o fasie am taiat-o dreptunghiular in 12 portii.

Este o prajitura care necesita multa rabdare, dar merita tot efortul pentru ca iese foarte multa.

 

TIPS-URI

1

Daca in timp ce adaugam laptele in crema cu zahar caramelizat, aceasta se dilueaza prea mult, nu vom mai adauga intreaga cantitate de lapte(mie nu mi s-a intamplat, dar au patit altii)

2

Se mai poate ingrosa crema cu mai multa ciocolata sau mai multa nuca macinata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (86)

Oana 1

27.09.2017, 13:48

Meri, am testat si eu reteta ta, insa mi-a iesit crema cam moale...nici a doua zi nu era tare...ai vreun tips, ceva? In rest, buna rau! Stii ca e preferata mea

Merisor 1

27.09.2017, 14:07

Oana, probabil ceva nu a mers, tipsul ar fi ca laptele sa fie pus treptat, pentru ca ea se ingrosa în timp ce amesteci si te opresti atunci cand ti se pare ca se dilueaza prea rau.
Mie nu mi s-a intamplat si fac de ani buni de zile aceeasi reteta cu aceleasi cantitati.

Oana 1

27.09.2017, 15:18

Da, treptat am pus, cate 2 polonice de lapte fierbinte, am amestecat si tot asa...nu stiu nici eu de ce oare...o sa mai incerc

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Carpati