Prajitura cu mere

de _Alina_ in Prajituri, 18 Dec 2014 | 10304 vizualizari

 

Cum mere gasim "pe toate drumurile" cred ca sarbatorile de iarna sunt ocazia perfecta pentru a face aceasta prajiturica.

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 7 oua mari
  • 180 g zahar
  • 170g faina
  • 25g cacao
  • 50ml ulei
  • un praf sare

Piure de mere:

  • 1 kg mere curatate de coaja si cotor
  • 180 g zahar
  • 50 ml apa
  • zeama de la 1/2 lamaie

Crema de mere:

  • 400 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 40 g zahar
  • 500 g piure de mere
  • 10 g gelatina (Dr.Oetker)
  • 50 ml apa

Jeleu de mere:

  • 500 g piure mere
  • 5 g gelatina (Dr.Oetker)
  • 25 ml apa

Decor:

  • 200 g smantana lichida
  • 20g zahar

Pt insiropat:

  • 30 ml sirop concetrat de citrice
  • 70 ml apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere:

Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (180 g)  in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul este complet dizolvat, iar spuma formata este densa si lucioasa.

4. Adauga galbenusurile si uleiul in compozitie si mixeaza pana la inglobarea acestora.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua-trei transe. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.

6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua  pe orizontala.

  Piure de mere:

 Pune merele taiate in bucati intr-o cratita cu fund dublu. Adauga apa, zaharul si zeama de lamaie, amesteca bine, pune un capac deasupra si lasa vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau pana cand se inmoaie.

 Pune merele intr-un blender si paseaza-le apoi lasa piureul la racit.

  Crema de mere:

ATENTIE! Prepari crema in momentul in care ai totul pregatit pentru asamblat, si o pregatesti in doua transe (adica imparti ingredientele in doua si pregatesti prima transa cand te apuci de asamblat, o intinzi pe blat, astepti cateva minute, prepari jeleul si il pui deasupra, astepti iarasi cateva minute abia apoi pregatesti urmatoarea transa din ingredientele ramase).

1. Hidratezi gelatina in apa pentru 10 minute apoi o dizolvi pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic.

2. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga piureul de mere si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporare.

   Jeleu de mere:

Hidratezi gelatina in apa si o prepari conform instructiunilor, apoi o inglobezi cu un mixer in piureul de mere.

     Asamblare:

    Aseaza prima felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt (ai grija sa o tapetezi cu folie alimentara sau cu hartie de copt), o insiropezi, adaugi crema de mere (prima parte), o intinzi uniform, introduci in frigider pentru minumum 15-20 min. Prepari jeleul de mere, scoti apoi prajitura de la frigider si torni jeleul deasupra si il intinzi pe toata suprafata, introduci din nou in frigider pentru 15 minute cel putin.  

Prepari a doua transa de crema de mere, scoti apoi tava cu prajitura de la frigider si torni crema de mere, o intinzi bine si pui cealalta felie de blat deasupra (nu uita sa o insiropezi dupa ce ai pus-o) si introdu in frigider pentru minumum 5 ore .

Dupa ce s-au intarit cremele, scoti prajitura din frigider, o portionezi, si realizezi decorul mixand smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Pui frisca intr-un pos si ornezi fiecare prajiturica.


Nota: Poti adauga putina scortisoara in piureul de mere. ;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu mere caramelizate