Dragul meu Motan, m-ai inspirat din nou. Am vazut la multi bucatarasi aceste minunate placinte la care tanjesc de mult, dar reteta ta m-a inspirat cel mai tare si am zis sa incerc si eu. Si asta am facut aseara si ma bucur tare ca mi-au reusit. Ca de obicei, daca respect retetele Motanului. :* Iti multumesc.
Eu sunt banateanca, timisoreanca, mai bine zis, dar sotul meu care este ardelean si care m-a ajutat cu prajitul (il pup dulce) a zis ca astea nu sunt placinte, ci sunt pupuri. Chiar daca alea originale se coc in cuptor de lemne, afara in curte, asa cum mancam cand mergem in Ardeal. Asa ca va poftesc, cu drag, la un pup :)
Am avut doar 25 de grame de drojdie proaspata, dar, din fericire am avut si un pliculet de drojdie uscata Dr. Otker, Asa ca drojdia uscata am amestecat-o cu faina cernuta intr-un lighean, iar cea proaspata am dizolvat-o cu o lingurita de zahar, 2 lingurite de faina si un pic de apa calduta. Am lasat-o sa creasca pentru 15 minute. Apoi am turnat-o intr-o adancitura facuta in faina. Am inceput sa le amestec, turnand cate un pic din apa calduta. Am adaugat uleiul si un pic de sare. Si am framantat totul pana cand aluatul a devenit nelipicios.
Am scos aluatul pe masa infainata si l-am mai framantat 10 minute. L-am pus in lighean, l-am acoperit cu un prosop curat si l-am lasat sa creasca aproximativ 1 ora jumate in cuptorul stins al aragazului.
Dupa ce a crescut, se rastoarna aluatul pe masa infainata. Se imparte in 8-10 bucati cam cat o minge de tenis. Se aplatizeaza si se intinde cu sucitorul fiecare bucata de aluat. Se pun 2 linguri de umplutura si se aduna aluatul ca o bocceluta. Se intoarce cu "nodul" boccelutei in jos si se intinde din nou cu sucitorul, cu grija sa nu iasa umplutura. Se mai lasa pe masa cam 10-15 minute la crescut.
(Acum, despre umplutura: am primit de la mama mea niste varza calita si care era in frigider de doua zile, asa ca am "reciclat-o". Am umplut doar doua placinte cu varza, pentru ca restul casei nu sunt amatori. Sunt convinsa ca cei care doresc reteta de varza calita o pot gasi, chiar aici pe site. Telemeaua am ras-o pe razatoare, pur si simplu, iar la doua placinte am adaugat si niste ceapa verde taiata fin si un pic de marar).
Se prajesc in tigaie antiaderenta, unsa cu un pic de ulei (cam ca la clatite) pana se rumenesc frumos. Se scot pe o farfurie, una peste alta ca sa se inmoaie.
Le-am servit caldute, cu iaurt grecesc. O minunatie.
Pofta buna!
1
Se pot umple cu orice va doriti. In Ardeal, draga noastra tusa Nuta le umplea cu branza amestecata cu loboda taiata fin, cu prune, cu gris fiert. Se pot face de post sau de dulce.