Slăninuţă fiartă cu usturoi şi boia, deliciul săţios și nelipsit de pe mesele românilor, de sărbători, mai ales de Crăciun! Este o reţetă populară, mai ales în Ardeal. Se poate prepara oricând avem poftă de așa ceva, dacă dispunem de o bucată de slănină, gușă sau piept de porc!
Din ingredientele de mai jos au rezultat 2 bucăți de slănină fiartă.
Rețetă românească
Slănina trebuie fiartă într-o zeamă de varză, aromată, pentru ca să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.
Se pun la fiert 2 litri de zeamă de varză, într-o oală potrivită, ca să încapă toate ingredientele. Adăugăm foile de dafin, 3-4 căţei de usturoi curăţaţi și zdrobiți, boabele de piper, cimbrul și mărarul şi lăsăm să fiarbă.
Când începe să fiarbă, punem slănina porţionată în bucăţi cât dorim de mari, ca să încapă în vas. Lăsaţi totul la fiert timp de 30-40 de minute (în funcție de cât de groasă este slănina), la foc mediu spre mic. Verificaţi dacă slănina s-a fiert, înțepând-o cu o furculiţă. Când furculiţa intră uşor în slănină, înseamnă că este fiartă. După ce bucăţile de slănină s-au fiert, scoateţi-le şi presaţi-le între două funduri de lemn (cu o greutate deasupra) ca să se răcească și să se scurgă zeama.
Restul usturoiului se zdrobește și se transformă într-o pastă, frecându-l cu o linguriţă de sare şi o linguriţă de ulei. Compoziţia rezultată se întinde peste bucăţile de slănină, se dă la rece vreo 2 ore, după care se pudrează cu boia de ardei dulce, după gust. Poate fi servită imediat, dar este mai gustoasă dacă stă la macerat, la rece, până a doua zi.
Poftă bună!
1
Dacă nu vă place slănina prea usturoiată, îndepărtați o parte din usturoi, cu lama unui cuțit, înainte de a o pudra cu boia.
2
Dacă nu s-a fiert suficient, atunci mai lăsați-o încă 10-15 minute, după care verificați din nou.
3
Dacă nu aveți zeamă de varză, dizolvați 1-2 linguri de sare, în 2 l de apă.
4
Nu fierbeți prea mult slănina, pentru că se înmoaie.
5
Puteți folosi o râșniță de cafea pentru a mărunți cimbrul și mărarul uscat.