O reteta simpla, gustoasa, care-ti va parfuma seara de Ajun cu arome de scortisoara si mere coapte! Cum ar putea refuza Mos Cracun asa bunatate pufoasa?:)) Si dupa ce o va gusta, cu siguranta iti va mai lasa un cadou in plus:)
Se curata merele de coaja si se scoate cotorul, apoi se stropesc cu putin suc de lamaie. Se aseaza fiecare intr-un vas yenna sau forma de tort, uns cu unt. In fiecare scobitura, punem bucatele de miez de nuca, o lingurita de dulceata de afine, presaram putina scortisoara pe mere si asezam deasupra lor din loc in loc, bucatele de unt.
Se introduce tava la cuptor cca 30 minute, pana se inmoaie putin merele.
Intre timp, batem spuma albusurile care trebuie sa fie la temperatura camerei, nu direct din frigider. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase, se adauga si zaharul vanilat, apoi se incorporeaza in albusuri, amestecand usor de sus in jos. Se adauga faina (in care am amestecat praful de copt) in ploaie si se incorporeaza in aluat.
Cand merele sunt rumenite, adaugam peste ele compozitia de aluat si dam la cuptor inca 30 minute, pana trece testul scobitorii.
Se lasa putin sa se racoreasca, se rastoarna pe platou, se unge bine tarta cu miere, apoi se presara nuca maruntita.