Tort "80 ++"

de Anamaria7 in Torturi, 3 Oct 2010 | 6087 vizualizari

 

Pentru ca moshu a implinit pe 1 octombrie 80 de ani! :D Un tort ca el: aparent cuminte si linistit, dar pe dinauntru pliiin de energie si fara stare :))

 

INGREDIENTE

  • Blat (nici nu are nevoie de insiropare):
  • 1+3/4c faina
  • 2 c zahar
  • 3/4c cacao
  • 2 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt praf de copt
  • 1/2 lgt sare
  • 2 oua
  • 1/2c cafea tare
  • 1c buttermilk (3/4c iaurt gras+1/4c lapte)
  • 1/2c ulei
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • Crema de trufe:
  • 240gr ciocolata (!!! daca folosesti ciocolata amaruie adauga si 200gr zaha pudra)
  • 200gr unt la temperatura camerei
  • 6 lg frisca lichida
  • 6 lg nuca prajita maruntita
  • Glazura de crema de branza:
  • 6 lg unt moale
  • 200 gr crema de branza
  • 1c zahar pudra
  • 1/2 lgt esenta de vanilie
  • + pentru ornat: nuca maruntita, 12 bomboane raffaelo cu alune
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "80 ++":

Blat:

Eu am gasit o anumita ordine in preparare, dar am preferat sa o folosesc pe a mea, veche si de nedaramat :)) O sa vi le scriu pe ambele:

1. Varianta mea:

- albusurile se bat spuma cu un praf de sare, cand se intaresc se adauga zaharul si se mixeaza pe viteza mica, apoi adaugam galbenusurile pe rand, urmate de esenta de vanilie;

- uleiul se adauga dupa aceea cu grija, urmat de buttermilk si cafea, adaugate putin cate putin, alternativ.

 - faina, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu se trec prin sita si se adauga la final, incorporand cu miscari usoare cu o lingura mare.

2. Varianta cealalta:

- faina se trece prin sita cu cacaoa, praful de copt, bicarbonatul; in mijlocul amestecului de ingrediente uscate se face o mica gaura in care introducem compozitia de oua, cafea, buttermilk, ulei si esenta de vanilie, pregatit de dinainte; se mixeaza 2 minute, pana cand se omogenizeaza;

Blatul se tine in cuptor pana cand trece testul scobitorii (incercam blatul in mijlocul formei), apoi se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava.

Crema de trufe:

Ciocolata se topeste in frisca pe baie de aburi, apoi se ia jos (si se adauga zaharul, in cazul in care am folosit ciocolata neagra) si se lasa la racit. Cand a ajuns la temperatura camerei, incorporam cu grija untul.

Glazura de crema de branza:

Untul se mixeaza pana se deschide la culoare si devine cremos, apoi se inglobeaza zaharul pudra si esenta de vanilie si se mai mixeaza putin, apoi crema de branza.

Asamblare:

Blatul se taie in doua, se umple cu crema de trufe, iar pe deasupra si pe margini se imbraca in glazura.

Se orneaza dupa cum va fuge mintea :), apoi se da repejor la rece :)

TIPS-URI

1

In glazura de crema de branza se poate folosi zahar brun pudra daca doriti o culoare de caramel pentru tort (eu am uitat ca imi propusesem sa fac asa... :p)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "80 ++"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

mena29 1

23.10.2010, 21:41

La multi ani ,bunicule! Sa-ti traiasca bunicul,sanatosfrumos tort a primit de le nepoata

Anamaria7 1

24.10.2010, 22:15

multumesc, mena! asta imi doresc si eu cel mai mult, sa fie sanatos sa-i tooot fac torturi

elena1988 1

03.02.2011, 09:33

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu spuma de fructe de padure