Ideea acestui tort o aveam in minte de mai mult timp, insa acum a fost momentul lui, la concursul cu frisca Montare d'oro, perfecta pentru orice desert ai tu pofta. Eu am avut pofta de un desert mai complicat, combinat din trei gusturi diferite si iata ca mi-a iesit ceva bun si frumos.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Blat cu cacao:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza usor, cu o spatula de silicon, cacaua si faina (care se adauga treptat). Se toarna aluatul intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se coace blatul de cacao.
Blat cu nuca:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se incorporeaza faina, treptat si usor, amestecand cu o spatula de silicon, iar la final nuca macinata. Se toarna aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se coace blatul cu nuca.
Blat cu vanilie:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se mixeaza apoi cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se incorporeaza usor, cu o spatula de silicon, faina (care se adauga treptat). Se toarna aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se coace blatul cu vanilie.
Sirop:
Se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul.
Crema cu ciocolata maro:
Se rupe ciocolata in bucati si se pune intr-un craticior, se adauga frisca lichida Montare d'oro peste ea si se tine la foc pana cand ciocolata este topita. Se toarna apoi intr-un castron si se lasa sa se raceasca (se introduce castronul si la frigider ca sa fie cat mai rece).
Dupa ce ciocolata s-a racit, se mixeaza crema, incorporand si branza mascarpone.
Crema cu zahar caramelizat si nuca:
Este bine sa se prepare ultima deoarece se pune calda peste blat. Rece se manevreaza mai greu.
Se caramelizeaza zaharul. Se adauga jumatate din lapte peste el si se lasa sa fiarba pana cand caramelul se topeste, amestecand aproape continuu.
Cealalta jumatate de lapte se amesteca cu faina si esenta de rom si se toarna peste laptele cu caramel. Se mesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa. Se ia apoi de pe foc si se incorporeaza untul, iar la final nuca macinata.
*Daca se taie crema atunci cand adaugati untul, se mai pune vasul pe foc si se mai adauga lapte, mestecand continuu pana cand se leaga din nou.
Crema cu ciocolata alba:
Se rupe ciocolata in bucati si se pune intr-un craticior, se adauga frisca lichida Montare d'oro peste ea si se tine la foc pana cand ciocolata este topita. Se toarna apoi intr-un castron si se lasa sa se raceasca (se introduce castronul si la frigider ca sa fie cat mai rece).
Dupa ce ciocolata s-a racit, se mixeaza crema, incorporand si branza mascarpone.
Asamblare tort:
Pe un platou se pune blatul cu cacao si se aseaza inelul de la tava detasabila in jurul lui. Se insiropeaza blatul, apoi se adauga crema cu ciocolata maro.
**Daca tava nu este suficient de inalta, se pune hartie de copt de jur-imprejurul ei, in interior.
Se continua cu blatul cu nuca, care se insiropeaza si se adauga crema cu zahar caramelizat si nuca peste el. Se pune blatul cu vanilie, se insiropeaza si se adauga crema cu ciocolata alba. Se da tortul la rece, cel mai bine peste noapte.
Se indeparteaza inelul detasabil si hartia de copt de pe tort, se niveleaza frumos si se decoreaza cu frisca Montare d'oro, dupa preferinta. Se adauga si celelalte elemente de decor enumerate, daca doriti.