Visinata de casa

de vasimur in Bauturi, 20 Dec 2018 | 22817 vizualizari

 

Vișinata de casă este o o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat, care se prepară la începutul verii, din ingrediente simple, fără conservanți și cu un efort minim! Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât şi datorită zahărului, se recomandă să bem vişinata cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede, efect dat de conţinutul ridicat de zahăr, care accelerează apariţia stării de beţie.
După rețeta de vișinată de casă, se pot prepara băuturi similare din altfel de fructe cum ar fi: cireșe, căpșuni, afine, mure, zmeură, coarne… cu zahăr sau miere de albine. Dacă folosiți miere de albine sau zahăr brun, culoarea vișinatei va fi mai închisă.
Dacă doriți ca vișinata să păstreze culoarea vie a fructelor, adăugați în damigeană, odată cu fructele, zeama de la o lămâie. Vișinata va avea o culoare frumoasă iar lămâia îi va da un plus de savoare!
Vișinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie prea tare, 30-40 de grade, maxim.
Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine vișinata.  Se lasă la macerat minim 30 de zile, în cămară la întuneric, după care se poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 5,5 l de vișinată! Am pus vișinata în 10 sticle, de 500 și 700 ml.

 

INGREDIENTE

  • 5 kg vișine
  • 2 kg zahăr (zahăr brun sau miere de albine)
  • 2 l de alcool dublu rafinat de 90 grade
  • 1 l vodka fără arome, de 40 grade (țuică sau pălincă)
  • 2-3 cuișoare (opțional)
  • 1 baton de scorțișoară (opțional)
  • 150 g de zmeură și/sau afine, cireșe negre (opțional)
  • 1 sticluţă de rom (opțional)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Visinata de casa:

Pasul 1. Vişinele se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală bine şi se scurg de apă.

Pasul 2. După ce s-au scurs, se pun într-o damigeană de sticlă (sau borcan mai mare), un rând de vişine, un rând de zahăr și tot așa până ce se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Odată cu fructele am pus și zeama de la o lămâie. Se acoperă damigeana (borcanul) cu un tifon sau dop dar să nu fie închis etanș şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi călduros, timp de cca 8-10 zile (dacă este mai răcoare, poate să dureze și 2-3 săptămâni!), până ce se topește tot zahărul. În tot acest timp, agităm damigeana, de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.

Pasul 3. Când s-a topit zahărul se va adăuga alcoolul dublu rafinat de 90 grade, peste vișine și sirop (opțional se pot adăuga afinele, zmeura, cireșele, sticluța de rom, cuișoarele și batonul de scorțișoară, dacă se dorește). Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, visinata va fi mai putin alcoolizată, pentru că fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aromă deosebită, de la sâmburi.

Pasul 4. Se lasă la macerat, cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile.

Pasul 5. După cca 30 de zile, se trage siropul într-o damigeană de 5 l, fără a agita prea tare conţinutul și se completează cu vodcă fără arome, la 40 grade, pentru ca să iasă vișinata la tăria dorită! Dacă aveți, puteți folosi țuică sau pălincă și vișinata va fi mult mai bună!  Turnăm vișinata în sticle și le punem în cămară, la răcoare.

Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, sau mâncate pur şi simplu.

Hai noroc!

TIPS-URI

1

Pentru mai multă savoare și rafinament, serviți vișinata în pahare (glasate) cu buza bolului acoperit cu zahăr tos, ornate cu o felie de lămâie sau cu alte fructe și cu o cireașă, zmeură... în înterior!

2

Vișinata se va servi rece și va avea un gust mult mai fin.

3

Vișinata se servește ca atare, sau se pot prepara din ea diverse cocktailuri.

4

Vișinata se poate folosi la diverse dulciuri și ca aromă sau pentru însiropat prăjituri.

5

Vişinele rămase de la prepararea vișinatei, pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau mâncate pur şi simplu.

6

Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, visinata va fi mai putin alcoolizată, pentru ca fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aroma deosebită.

7

Dacă doriți, puteți să scurgeți doar siropul și să-l amestecați direct cu cantitatea dorită de alcool dublu rafinat, țuică, pălincă sau vodka. Puneți vișinata direct în sticle și lăsați-o la macerat, în cămară.

8

Pentru un plus de savoare, adăugați odată cu fructele, zeama de la o lămâie și vișinata va păstra culoarea vie a fructelor.

9

Vișinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade.

10

Folosiți alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine vișinata.

11

După rețeta de vișinată de casă, se pot prepara băuturi similare din altfel de fructe cum ar fi: cireșe, căpșuni, afine, mure, zmeură, coarne… cu zahăr sau miere de albine.

12

Dacă folosiți miere de albine sau zahăr brun, culoarea vișinatei va fi mai închisă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Visinata de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

21.12.2018, 19:30

Arata bine! O sa fie bun un paharel acum de sarbatori!

dantes 1

28.12.2018, 10:00

Buna!

vasimur 1

28.12.2018, 10:16

Mulțumesc mult, dragi bucătărași! Cu mare plăcere, ciocnesc cu voi un pahar cu vișinată, acuma de sărbători!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cum se prepara visinata