Se lasă foile la decongelat, dacă sunt congelate.
Se taie dovleacul în două, pe lung. Se scot sâmburii, se decojeşte şi se dă la răzătoare.
Se iau câte două foi de plăcintă, se ung pe toată suprafaţa cu ulei cu ajutorul unei pensule.
Se pune...
1. Se cerne făina şi se amestecă cu drojdia uscată;
2. Într-un bol încăpător, se pune făina cu drojdia, se adaugă zahărul, coaja rasă de la o portocală şi o lămâie, zahărul vanilat, sarea;
3. Se toarnă apa minerală (călduţă) şi se formează...
Se cântăreşte făina se amestecă cu praf de copt şi cacao.
Miezul de nucă se trage în tigaie cât să prindă "un gust de copt", se lasă la răcit şi se macină fin cu ajutorul robotului de bucătărie.
Apa + uleiul + zahăr se mixează bine...
Se amestecă făina cu zahărul și cu cele două tipuri de semințe + un praf de sare.
Se adaugă uleiul, apa minerală după care praful se copt stins cu suc de lămâie.
Se formează aluatul, se frământă bine și se pune la rece circa 15 - 20 minute. ...
Aluat
1. Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea.
2. Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe.
3. Se lasă la răcit.
4. Se adaugă ouăle, unul câte...
Se separă lichidele de solide.
1. Făină + bicarbonat de sodiu+ cacao + sare + zahăr + nucă de cocos.
2. Apă minerală + oţet de mere (cam 2 lg) + ulei + whishy + esenţă.
Se împreunează cele două părți și se amestecă până se omogenizează...
Se fierbe apa cu uleiul și un praf de sare.
După ce au dat în clocot, se iau de pe foc și se adaugă făina.
Se amestecă energic pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce s-a răcit aluatul se adaugă ouăle, unul câte unul.
Se formează...
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina se cerne de 2-3 ori.
Pasul 1
Se pregătește maiaua: - se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, 2 linguri zahăr și făină, cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă...
Se spală orezul în câteva ape după care se fierbe în lapte, cu un praf de sare și un plic zahăr vanilat.
După ce s-a fiert orezul, se pune într-un bol încăpător și se lasă la răcit.
Se separă ouăle:
- albușurile se bat...
Se cerne făina împreună cu praful de copt și cacaua.
Se bat albușurile spumă, se adaugă în ploaie zahărul și se mixează până se dizolvă complet.
Se înglobează amestecul de făină + praf de copt + cacao, un praf de sare.
Se...
Se cerne făina de câteva ori.
Se pregătește maiaua:
- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă.
- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și...
Se cerne făina.
Se pregătește maiaua :
- drojdia, 1 lingura de zahăr, 3-4 linguri făină se amestecă, se adaugă apă caldă cât să se obțină o pastă de consistența smântânii.
Se lasă de-o parte, la loc cald, timp de 10 minute,...
Blatul
Se cerne făina și se amestecă cu pudding, praf de copt și un praf de sare. Se lasă de-o parte.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până la dizolvarea totală a acestuia.
Într-un vas...
Aluat
Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea.
Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe.
Se lasă la răcit.
Se adaugă ouăle, unul câte unul.
Din aluat de...
Se pregăteşte aluatul:
Se cerne făina, se amestecă împreună cu praful de copt;
- se adaugă untul la temperatura camerei, oul, 3 lg zahăr, un praf de sare;
- se formează aluatul şi se ţine la rece câteva ore (eu l-am ţinut peste noapte).
Merele se spală, se...
Se cerne făina şi se amestecă cu praful de copt.
Se mixează untul (la temperatura camerei), uleiul şi zahărul până la dizolvarea totală a acestuia. Se adaugă un praf de sare şi ouăle, unul câte unul.
Se încorporează făina şi se adaugă mirosurile...
Aluat - Se amestecă untul cu făina, se adaugă oul, zahărul, puţină sare, se omogenizează bine apoi se adaugă puţin lapte doar cât să lege totul.
Aluatul se pune la frigider, minim 30 minute, dacă aveţi timp puteţi să-l lăsaţi şi câteva ore, eu l-am ţinut vreo 3-4...
Crema
Se amestecă ouăle împreună cu zahărul şi laptele; se adaugă în ploaie făina iar compoziţia obţinută se pune pe foc (sau la bain-marie) până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni mai groase.
Se stinge focul, se adaugă untul,...
Se cerne făina.
Se pregătește maiaua:
Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute;
- după acest timp se adaugă...
Pentru început asiguraţi-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei.
- Făina trebuie să fie proaspăt cernută.
- Din drojdie puneţi separat câteva bucăţele (în poză, cea de pe şerveţel) - e un truc prins de la Babica Anna.
- Se pregăteşte...
Se spală, se curăţă, se taie bucăţi gutuile (nu le decojesc). Se presară zahărul peste ele. Se adaugă sucul de lămâie. Se amestecă şi se ţin în frigider peste noapte.
A 2-a zi se pregăteşte gemul. Se fierb gutuile până scade sucul şi capată o...
Se decongelează aluatul, se întinde cu sucitorul şi se taie pătraţele cu latura cam de 3 cm.
Se pune în mijloc gemul de gutui (l-am amestecat cu coajă de lămâie și portocală), câte o jumătate de linguriţă şi se pliază.
Se coc circa 10-15 minute,...
Merele se spală, se dau la răzătoare (felii).
Se călesc împreună cu zahărul și scorțișoara.
Se adaugă griș, cât să absoarbă sucul rezultat în urma călirii merelor.
Se așează în tavă sașe foi de plăcintă (unse fiecare cu ulei de floarea...
Se spală, se decojesc merele și se taie cuburi.
Se călesc împreună cu zahărul, esența și scorțișoara.
Se adaugă măsura de cous - cous, 2 + 1/2 măsuri apă caldă, sare, se fierbe totul circa 3 minute și se acoperă cu un capac.
Se poate adăuga și 2-3 linguri...
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins.
Se întinde...
Aluatul
Se cântăreşte făina proaspăt cernută şi se amestecă cu praful de copt. Apa, uleiul, oţetul şi sarea se amestecă şi se toarnă în mijlocul făinii. Se omogenizează foarte bine, se frământă cam 5 minute şi se pune de-o parte, timp în care se...
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins.
Se ține la rece...
Se bat ouăle spumă (fără să se separe albuşul de gălbenuş), se adaugă iaurtul, zahărul, se mixează până se dizolvă zahărul, se adaugă uleiul căte puţin, se amestecă bine;
- se măsoară făina, se amestecă cu praful de copt, timp în care se pregăteşte...
Se spală, se curaţă şi se taie portocala (felii, fără pieliţe şi partea albă).
Se amestecă iaurtul, ovăzul, nucile (le-am rupt în bucaţele cu mâna), portocala.
Se lasă de-o parte 10 minute.
În momentul servirii, se adaugă, ca şi topping, o...
Se amestecă făina împreună cu:
-praf de copt, cardamon, sare şi zahăr.
-se adaugă apoi ulei + apa minerală + oţet +esenţă de vanilie;
Se omogenizează bine aluatul, se pune într-o folie şi se ţine la rece timp de 3-4 ore.
Umplutura
Se dau...
Plăcintă de dovleac
Se lasă foile la decongelat, dacă sunt congelate. Se taie dovleacul în două, pe lung. Se scot sâmburii, se decojeşte şi se dă la răzătoare. Se iau câte două foi de plăcintă, se ung pe toată suprafaţa cu ulei cu ajutorul unei pensule. Se pune...
Gogoşi umplute, de post
1. Se cerne făina şi se amestecă cu drojdia uscată; 2. Într-un bol încăpător, se pune făina cu drojdia, se adaugă zahărul, coaja rasă de la o portocală şi o lămâie, zahărul vanilat, sarea; 3. Se toarnă apa minerală (călduţă) şi se formează...
Prăjitură cu nucă, cacao şi portocală - de post
Se cântăreşte făina se amestecă cu praf de copt şi cacao. Miezul de nucă se trage în tigaie cât să prindă "un gust de copt", se lasă la răcit şi se macină fin cu ajutorul robotului de bucătărie. Apa + uleiul + zahăr se mixează bine...
Tartă aromată cu mere și portocale, din făină integrală și semințe
Se amestecă făina cu zahărul și cu cele două tipuri de semințe + un praf de sare. Se adaugă uleiul, apa minerală după care praful se copt stins cu suc de lămâie. Se formează aluatul, se frământă bine și se pune la rece circa 15 - 20 minute. ...
Mini - eclere
Aluat 1. Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea. 2. Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe. 3. Se lasă la răcit. 4. Se adaugă ouăle, unul câte...
Negresă cu whisky (de post)
Se separă lichidele de solide. 1. Făină + bicarbonat de sodiu+ cacao + sare + zahăr + nucă de cocos. 2. Apă minerală + oţet de mere (cam 2 lg) + ulei + whishy + esenţă. Se împreunează cele două părți și se amestecă până se omogenizează...
Profiteroles
Se fierbe apa cu uleiul și un praf de sare. După ce au dat în clocot, se iau de pe foc și se adaugă făina. Se amestecă energic pentru a nu se forma cocoloașe. După ce s-a răcit aluatul se adaugă ouăle, unul câte unul. Se formează...
Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina se cerne de 2-3 ori. Pasul 1 Se pregătește maiaua: - se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, 2 linguri zahăr și făină, cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă...
Sufleu de orez, lapte și mere
Se spală orezul în câteva ape după care se fierbe în lapte, cu un praf de sare și un plic zahăr vanilat. După ce s-a fiert orezul, se pune într-un bol încăpător și se lasă la răcit. Se separă ouăle: - albușurile se bat...
Prăjitură rapidă cu albușuri, cacao și banane
Se cerne făina împreună cu praful de copt și cacaua. Se bat albușurile spumă, se adaugă în ploaie zahărul și se mixează până se dizolvă complet. Se înglobează amestecul de făină + praf de copt + cacao, un praf de sare. Se...
Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă
Se cerne făina de câteva ori. Se pregătește maiaua: - într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă. - se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și...
Rulouri aromate cu gem de gutui (de post)
Se cerne făina. Se pregătește maiaua : - drojdia, 1 lingura de zahăr, 3-4 linguri făină se amestecă, se adaugă apă caldă cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă de-o parte, la loc cald, timp de 10 minute,...
Tort Caramel - Luic
Blatul Se cerne făina și se amestecă cu pudding, praf de copt și un praf de sare. Se lasă de-o parte. Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până la dizolvarea totală a acestuia. Într-un vas...
Profiterol & Îngheţată de fistic
Aluat Într-o cratiţă se fierbe apa, se adaugă untul şi sarea. Se dă la o parte şi se adaugă făina, amestecând bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe. Se lasă la răcit. Se adaugă ouăle, unul câte unul. Din aluat de...
Tartă cu mere cu aromă de scorţişoară şi portocală
Se pregăteşte aluatul: Se cerne făina, se amestecă împreună cu praful de copt; - se adaugă untul la temperatura camerei, oul, 3 lg zahăr, un praf de sare; - se formează aluatul şi se ţine la rece câteva ore (eu l-am ţinut peste noapte). Merele se spală, se...
Mini-madlene cu rom, portocală şi cardamon
Se cerne făina şi se amestecă cu praful de copt. Se mixează untul (la temperatura camerei), uleiul şi zahărul până la dizolvarea totală a acestuia. Se adaugă un praf de sare şi ouăle, unul câte unul. Se încorporează făina şi se adaugă mirosurile...
Tartă cu lămâie şi lime
Aluat - Se amestecă untul cu făina, se adaugă oul, zahărul, puţină sare, se omogenizează bine apoi se adaugă puţin lapte doar cât să lege totul. Aluatul se pune la frigider, minim 30 minute, dacă aveţi timp puteţi să-l lăsaţi şi câteva ore, eu l-am ţinut vreo 3-4...
Cremşnit cu frişcă
Crema Se amestecă ouăle împreună cu zahărul şi laptele; se adaugă în ploaie făina iar compoziţia obţinută se pune pe foc (sau la bain-marie) până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni mai groase. Se stinge focul, se adaugă untul,...
Cozonac cu nucă, cacao, stafide și susan
Se cerne făina. Se pregătește maiaua: Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute; - după acest timp se adaugă...
Cozonac cu nucă şi cacao
Pentru început asiguraţi-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. - Făina trebuie să fie proaspăt cernută. - Din drojdie puneţi separat câteva bucăţele (în poză, cea de pe şerveţel) - e un truc prins de la Babica Anna. - Se pregăteşte...
Gem de gutui
Se spală, se curăţă, se taie bucăţi gutuile (nu le decojesc). Se presară zahărul peste ele. Se adaugă sucul de lămâie. Se amestecă şi se ţin în frigider peste noapte. A 2-a zi se pregăteşte gemul. Se fierb gutuile până scade sucul şi capată o...
Trigonele cu gem de gutui din foietaj
Se decongelează aluatul, se întinde cu sucitorul şi se taie pătraţele cu latura cam de 3 cm. Se pune în mijloc gemul de gutui (l-am amestecat cu coajă de lămâie și portocală), câte o jumătate de linguriţă şi se pliază. Se coc circa 10-15 minute,...
Plăcintă cu mere şi griş - de post
Merele se spală, se dau la răzătoare (felii). Se călesc împreună cu zahărul și scorțișoara. Se adaugă griș, cât să absoarbă sucul rezultat în urma călirii merelor. Se așează în tavă sașe foi de plăcintă (unse fiecare cu ulei de floarea...
Cous - cous cu mere - de post (fără ulei)
Se spală, se decojesc merele și se taie cuburi. Se călesc împreună cu zahărul, esența și scorțișoara. Se adaugă măsura de cous - cous, 2 + 1/2 măsuri apă caldă, sare, se fierbe totul circa 3 minute și se acoperă cu un capac. Se poate adăuga și 2-3 linguri...
Biscuiți din făină integrală, semințe de in și banane - de post
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins. Se întinde...
Plăcintă cu mere şi nuci - de post
Aluatul Se cântăreşte făina proaspăt cernută şi se amestecă cu praful de copt. Apa, uleiul, oţetul şi sarea se amestecă şi se toarnă în mijlocul făinii. Se omogenizează foarte bine, se frământă cam 5 minute şi se pune de-o parte, timp în care se...
Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post
Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins. Se ține la rece...
Prăjitură un, deux, trois cu ananas şi ciocolată
Se bat ouăle spumă (fără să se separe albuşul de gălbenuş), se adaugă iaurtul, zahărul, se mixează până se dizolvă zahărul, se adaugă uleiul căte puţin, se amestecă bine; - se măsoară făina, se amestecă cu praful de copt, timp în care se pregăteşte...
Iaurt cu portocale, nuci şi fulgi de ovăz
Se spală, se curaţă şi se taie portocala (felii, fără pieliţe şi partea albă). Se amestecă iaurtul, ovăzul, nucile (le-am rupt în bucaţele cu mâna), portocala. Se lasă de-o parte 10 minute. În momentul servirii, se adaugă, ca şi topping, o...
Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post
Se amestecă făina împreună cu: -praf de copt, cardamon, sare şi zahăr. -se adaugă apoi ulei + apa minerală + oţet +esenţă de vanilie; Se omogenizează bine aluatul, se pune într-o folie şi se ţine la rece timp de 3-4 ore. Umplutura Se dau...